Ko će od najdugovječnijih (grado)načelnika ponovo u izbornu bitku

Marijana Miljić Bjelovuk
Ko će od najdugovječnijih (grado)načelnika ponovo u izbornu bitku

BANjALUKA - Mnogi načelnici i gradonačelnici u Republici Srpskoj, koji u tim foteljama sjede već osam pa i 12 godina, ciljaju novi mandat na predstojećim lokalnim izborima, a takve poteze analitičari ocjenjuju kao politiku stranaka da igraju na sigurne i dokazane kadrove.

Jedan od najdugovječnijih načelnika u Republici Srpskoj, koji je u međuvremenu postao i gradonačelnik, je još aktuelni prvi čovjek Dervente Milorad Simić. Tu opštinu, koja je naknadno dobila i status grada, vodi već skoro pune dvije decenije. Međutim, odlučio je da više ne bude kandidat za prvog čovjeka te lokalne zajednice te da to mjesto prepusti mlađim kadrovima svoje stranke.

Dva mandata

Najveća vladajuća stranka u Srpskoj SNSD već je otkrila veliki broj kandidata za predstojeće izbore, a među njima su svakako i oni koji gradove i opštine vode osam godina i koji su uvjereni da će odnijeti pobjedu u još jednoj izbornoj trci.

Tako će u bitku za lokalne izbore i aktuelni načelnik opštine Srbac Mlađen Dragosavljević koji cilja treći mandat.

- Kandidat sam stranke i za nove lokalne izbore. Vjerujem da ću dobiti ponovo povjerenje građana opštine Srbac jer naša djela potvrđuju da smo radili za građane u proteklih osam godina - kazao je “Glasu” Dragosavljević.

Takođe, i njegov stranački kolega Miroslav Drljača kandidat je za prvog čovjeka Novog Grada te će se na izborima u oktobru boriti za treći mandat.

- Uvjeren sam da će SNSD u Novom Gradu imati načelnika opštine i u narednom mandatnom periodu te da će ponoviti rezultate sa prošlih izbora kada je u pitanju lokalni parlament - kazao je Drljača.

Promjene, po svemu sudeći, neće uslijediti ni na političkoj sceni u Gradišci, bar kada je u pitanju kandidatura SNSD-a za prvog čovjeka grada na Savi.

- Gradski odbor SNSD-a predložio je mene za kandidata za oktobarske izbore. To još nisu potvrdili organi stranke, ali mislim i da će ta odluka uslijediti idućih dana. Vjerujem u još jednu pobjedu. Nema niti jedan razlog da SNSD izgubi u trci za prvog čovjeka Gradiške. Radili smo i radićemo  u interesu naših građana - poručio je za “Glas Srpske” Adžić kojem je ovo drugi mandat na čelu tog grada.

I njegova stranačka koleginica Snježana Ružićić cilja treći četvorogodišnji mandat na čelu opštine Jezero.

- Stanovnici moje opštine prepoznali su moj trud i zalaganje u prethodnih osam godina. Zbog toga vjerujem da ću dobiti njihovu podršku i za treći mandat.  U prilog tome svjedoči i inicijativa koju je zaprimio Opštinski odbor SNSD-a od strane građana da upravo ja budem kandidat za prvog čovjek naše opštine - kazala je “Glasu” Ružičićeva.

Dva mandata zaredom na čelu Kotor Varoša je PDP-ov Zdenko Sakan, koji nam navodi da još nije odlučeno da li će u izbornu bitku u oktobru.

- Još organi stranke nisu odlučili da li ću u trku za novi mandat. Svakako  sam jedan od kandidata koji su u igri. Stranka će na kraju odlučiti, a uslijediće i razgovori sa koalicionim partnerima  - kazao je “Glasu” Sakan.

Nema predaje

Među načelnicima i gradonačelnicama u Srpskoj ima i onih koji su na toj poziciji 12 godina, ali se ne predaju i, po svemu sudeći, pred glasače će u oktobru.

Jedan od njih je i aktuelni načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica koji navodi da će, kako stvari stoje, biti kandidat SDS-a  za novi - četvrti mandat.

- Još nije donesena odluka o mojoj kandidaturi. Opštinski odbor SDS-a trebalo bi da o tome zauzme stav na sjednici koja je zakazana za 21. jun. Najbliži sam odluci da budem ponovo kandidat stranke za predstojeće lokalne izbore. Neće biti nikakvih problema da to potvrdi sam vrh stranke - kazao je “Glasu” Bjelica.

I njegov stranački šef i aktuelni načelnik Teslića Milan Miličević, koji je na toj poziciji 12 godina, kandidat je za novi četvorogodišnji mandat.

- Vizija projekata za naredni period  već postoji. Posebno me motivišu prijetnje koje dobijam kada je u pitanju kandidatura na predstojećim izborima - kazao je Miličević koji je pobjedu  za  poziciju načelnika odnio  na izborima 2012, 2016, i 2020. godine, a povjerenje građana  dobio je i na referendumu o opozivu 2018. godine.

I SNSD-ov Darko Tomaš na čelu je Prnjavora već skoro 12 godina, sa jednim prekidom od četiri godine. Prema svim prognozama, u trku će i za četvrtu pobjedu.

- Opštinski odbor stranke donijeće odluku o kandidaturi, ali ja sam predložen kao kandidat. Vjerujem da ću ponovo dobiti povjerenje građana kojima sam u prethodnih više od deceniju bio na raspolaganju za sve probleme. Tim tempom nastavljamo da radimo  - kazao je “Glasu” Tomaš.

Oproban recept

Politički analitičari ocjenjuju da oni koji prvi put izgube na izborima obično kod nas nestaju sa političke scene, zbog čega se stranke opredjeljuju za oprobani recept da isključivo pobjednike kandiduju za novi mandat.

- U svim demokratskim sistemima to je standardan potez. Obično onaj stranački kadar koji je pobjednik ili je već dao određene rezultate je i kandidat za novi mandat. Takvu praksu mogu da promijene samo neke situacije koje su poljuljale volju glasača prema izabranom čovjeku. Poslije prvog neuspjeha se najčešće, a pogotovo kod srpskog naroda, dešava potpuni nestanak sa političke scene onih koji su izgubili na izborima - kazao je ranije “Glasu Srpske” politikolog Filip Matić.

Naveo je i da na političkoj sceni imamo one koje smo imali i prije 10, 15 pa i 20 i više godina.

- Mladi koji se pojavljuju su iz njihovog užeg okruženja, oni su njihovi savjetnici ili saradnici u samoj stranci. Zapravo ne dobijamo neki novitet. Nedostaje mladih ljudi u politici, ali oni moraju imati neke kompetencije, poput obrazovanja, neke vizije, prijedloge šta će raditi - poručio je Matić.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana