Američki senator otkrio: SAD ne interesuju Ukrajinci, već minerali

Veljko Zeljković
Američki senator otkrio: SAD ne interesuju Ukrajinci, već minerali

KIJEV - Ukrajina je najveći evropski “rudnik zlata” sa kritičnim i rijetkim mineralima vrijednim 12 biliona dolara te stoga SAD ne mogu sebi nikako priuštiti da ova zemlja izgubi rat sa Rusijom.

Istakao je ovo američki senator Lindzi Grejem u jednom od svojih posljednjih intervjua, pozivajući ovom prilikom da se Rusija i Kina po svaku cijenu spriječe da ovladaju nad ovim vrijednim prirodnim resursima u Ukrajini. Kako je rekao senator Grejem, Ukrajina bi mogla da bude najbogatija zemlja u Evropi, ali i da bi ona trebalo da plati ili kompenzuje Zapadu isporuke oružja vrijedne na desetine milijardi, svojim velikim rezervama minerala. Kako je rekao, SAD su još u vrijeme vladavine Donalda Trampa stvorile sistem pozajmica ovoj zemlji te da se s tom praksom pogotovo nastavilo tokom rata između Ukrajine i Rusije.

Prema riječima stručnjaka za geopolitičke odnose, profesora Dragana Škobalja i ovaj primjer još jednom pokazuje da su vlasti u SAD, senatori i kongresmeni, pod direktnom kontrolom velikih kompanija, investicionih fondova, odnosno krupnog kapitala. Kako kaže, američki političari nisu ništa drugo do puki eksponenti bankara sa Volstrita, odnosno okrutne anglosaksonske oligarhije, koja ne bira sredstva da ostvari profit.

- Prvi cilj je baciti Rusiju na koljena, a drugi ovladati bogatim prirodnim resursima u Ukrajini. Ona ima 51 milion hektara obradivih površina. Međutim, ova zemlja posjeduje i druge vrijedne resurse. Prije rata se svake godine iskopavalo oko 4,5 miliona tona visokokvalitetne željezne rude, vrijednosti oko 200 miliona evra godišnje. Raspolaže i sa značajnim rezervama titanijuma, zlata, prirodnog gasa, nafte, uranijuma, ali i litijuma. Radi se o mineralu koji je postao jedan od najtraženijih na svijetu, jer je postao neophodan prilikom izrade pametnih telefona i baterija za električne automobile - kaže za “Glas Srpske” Škobalj.  

Podsjeća i da je ugledni američki list “Vašington post” još 2022. objavio izvještaj u kom se rat u Ukrajini pominje kao “bitka za rudno i energetsko bogatstvo nacije”. Kako je navedeno u ovom članku, vrijednost tih resursa američki stručnjaci su procijenili na desetine triliona dolara. Autori ovog teksta, na kraju su Ukrajinu nazvali - majkom sirovine, koja je dom za 117 od 120 najčešće korišćenih minerala i metala.

Da iza sukoba u Ukrajini stoji prije svega globalistički biznis upozorio je nedavno i nezavisni kandidat za predsjednika SAD Robert Kenedi mlađi, pojašnjavajući da se iza sponzorisanja rata u Ukrajini u stvari kriju interesi najvećeg investicionog fonda “Blek rok”, koji raspolaže sa imovinom vrijednom više od 12.000 milijardi. Kako je rekao, malo ljudi u SAD razumije šta rat u Ukrajini znači za veliki biznis. Kenedi kaže da se ne radi samo o nabavci oružja i ugovorima o rekonstrukciji, već i o vrijednom poljoprivrednom zemljištu u Ukrajini koje je, kako je istakao, zrelo za uzimanje.

Kada je u pitanju “Blek rok”, Škobalj ističe kako se radi o velikom investicionom fondu, koji raspolaže sa ogromnom količinom naštampanih dolara te da oni sada s tim lažnim i bezvrijednim novčanicama kupuju vrijedne resurse širom svijeta, pa i u samoj Ukrajini.

Krajem 2022. godine, ispod radara medija, prošao je gotovo neopaženo sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i Larija Finka, prvog čovjeka “Blek roka”. Na kraju je postignut sporazum da ovaj fond savjetuje ukrajinsko ministarstvo ekonomije, o investicionoj mapi puta za rekonstrukciju ukrajinske privrede.

U prevodu ovaj fond, koji pod svojom kontrolom drži većinu američkih medija, naftnih i kompanija koje se bave proizvodnjom oružja, lijekova i hrane odlučivaće koje će to kompanije učestvovati u obnovi Ukrajine. Na ovaj način, kako je istakao Škobalj, SAD će putem svojih kompanija i fondova “debelo” naplatiti svoju dosadašnju izdašnu vojnu, političku i finansijsku pomoć Ukrajini.

Ruska imovina

Američki senator Lindzi Grejem bio je i jedan od najvećih zagovornika da se zaplijeni ruska imovina te da se ona ustupi Ukrajini. SAD i Evropska unija zamrznule su više od 300 milijardi dolara ruske imovine. Kako bi se stvorilo zakonsko pokriće za njeno oduzimanje, odnosno zapljenu i korišćenje, Grejem je predlagao da se Rusija stavi na listu zemalja koje finansiraju i podstiču terorizam. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana