Dušica Runić: Situacija u Drvaru ravna ekološkoj katastrofi

Milijana Latinović
Dušica Runić: Situacija u Drvaru ravna ekološkoj katastrofi

DRVAR - Na teritoriji naše opštine istovareno je oko 250 tona tekstilnog otpada iz Padove, a odobrenje za to dalo je Federalno ministarstvo ekologije i turizma u jeku pandemije virusa korona i to je ravno ekološkoj katastrofi, istakla je za "Glas Srpske" načelnica Drvara Dušica Runić.

Ona je pojasnila da je 16. marta, na dan proglašenja stanja elementarne nepogode uzrokovane virusom korona na području FBiH. nadležno ministarstvo dozvolilo uvoz 4.000 tona tekstilnog otpada iz Padove.

- U to vrijeme u Italiji je je epidemija bila u punom jeku i postoji bojazan da je riječ o medicinskom otpadu koji je itekako opasan, iako na papiru piše da je riječ o bezopasnom otpadu. Na terenu je krim policija, a uskoro očekujemo i dolazak kantonalnog ekološkog i sanitarnog inspektora - rekla je Runićeva i dodala da je insistirala i na dolasku federalnih inspektora koji su pokušali to da prolongiraju za ponedjeljak.

Naglasila je da je zbog novonastale situacije sinoć održana vanredna sjednica Skupštine opštine  na kojoj je donesen zaključak da se u roku od 24 časa otpad izmjesti sa područja Drvara.

- Otpad je istovaren u napuštenoj hali u staroj industrijskoj zoni. Niz je neregularnosti i problema, od toga da je firma koja je uvezla otpad registrovana na adresu opštine, a pri tome nema nijednog zaposlenog. Očekujemo rekaciju nadležnih - naglasila je Runićeva.

Sinoć se i sto­ti­njak građana oku­pi­lo is­pred zgra­de opštine Drvar tražeći da se ot­kri­je ko je kri­vac za smje­šta­nje otpa­da iz Ita­li­je u Drvar.

Osim Drvarčana, i građani u drugim većinskim srpskim opštinama u FBiH uznemireni su zbog moguće ekološke katastrofe. U Bosanskom Petrovcu počela je priča o izgradnji spalionice animalnog i medicinskog otpada iz cijele BiH, dok su i u Bosansko Grahovo istovarene veće količine štetnog materijala.

Preduzeće "Zani" iz Lukavca krajem prošle godine dostavilo je pismo namjere u opštinu Bosanski Petrovac za izgradnju spalionice, a saglasnost za realizaciju projekta tada je dala Skupština opštine. Od tada traje agonija i neizvjesnost stanovništva te lokalne zajednice, koje strahuje da će njihovo i zdravlje njihove djece ozbiljno biti narušeno.

Na štetnost ovog projekta upozoravaju i iz Opštinskog odbora SNSD-a, ističući da bi ova lokalna zajednica bila pretvorena u deponiju cijele BiH ukoliko spalionica bude izgrađena na njenoj teritoriji.

- Izgradnja je planirana na svega 3,5 kilometara od centra grada, na lokaciji deponije Vaganac. Predviđeno je da ugovor bude sklopljen samo na deset godina, a godišnja zakupnina bila bi oko 10.000 KM. Za deset godina opština bi profitirala za svega 100.000 KM, ali zdravlje naših građana nema cijenu - naglasio je predsjednik OO SNSD-a Nemanja Davidović.

Podsjetio je da je skoro svih 14 odbornika u lokalnom parlamentu u oktobru prošle godine podržalo pismo namjere investitora, te da je zatraženo da bude urađena studija uticaja na okolinu i da se obezbijede sve dozvole, te da Skupština onda razmatra to pitanje.

Davidović kaže da je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta trebalo da bude razmatrano to pitanje, ali da se spalionica, usljed velikog pritiska javnosti, nije ni našla na dnevnom redu.

- Građani su ogorčeni i siguran sam da će glas razuma biti jači - istakao je Davidović.

Imajući u vidu glas javnosti i pritiske građana koji ne žele spalionicu nadomak svojih domaćinstava, sve je izvjesnije da od realizacije tog projekta ipak neće biti ništa, što potvrđuje i prvi čovjek Bosanskog Petrovca Dejan Prošić.

- U svim situacijama vodimo se mišljenjem struke, ali slušamo i glas javnosti. Nijedan projekat, pa ni ovaj ne guramo po svaku cijenu. Konkretno, predmet u vezi sa izgradnjom spalionice nalazi se u Federalnom ministarstvu ekologije i turizma, koje izdaje dozvolu, a mi u opštini bićemo na strani građana i ako nešto može imati negativan uticaj na zdravlje stanovništva, to nećemo ni podržati - rekao je Prošić.

Priča o otpadu kojim se uništava prirodno bogatstvo i zdravlje stanovnika aktuelna je i u Bosanskom Grahovu, gdje su prije tri dana istovarena tri šlepera reciklažnog otpada iz Italije, zbog čega su stanovnici te opštine juče blokirali putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj.

- Hitno zahtijevam da se otpad izmjesti iz Bosanskog Grahova. U pitanju je tekstilni otpad, zbog čega postoji sumnja da se u njemu nalaze i zaštitne maske - kazao je načelnik te opštine Milorad Gligić, dodavši da je otpad istovaren u bivšu fabriku obuće "Borac" u samom centru opštine.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je danas Srni da je u toku inspekcijski nadzor nad reciklažnim otpadom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu i Drvaru.

On je istakao da će o rezultatima inspekcijskog nadzora spornog otpada u Bosanskom Grahovu i Drvaru javnost biti blagovremeno informisana.
Ajdinović je dodao da inspekcijski nadzor vrše Inspekcija za zaštitu životne sredine i Tržišna inspekcija Livanjskog kantona, a sve u korodinaciji sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, Inspektoratom urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije, kao i sanitarnom inspekcijom.

Radanović: Ovo je kršenje Dejtonskog sporazuma i sprečavanje povratka

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je Srni da incident sa tekstilnim otpadom iz Italije predstavlja kršenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, kao i krivično djelo prema članu 178 Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na sprečavanje povratka.

- Potrebno je naći organizatora, nalogodavca, te lice koje je izvršilo prevoz, kao i to čiji je otpad koji je završio u Drvaru i Bosanskom Grahovu - rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, to je nečija želja da se da narod na ovom području osjeti strah.

Radanović je istakao da u povratničkim opštinama u FBiH, ne samo da se lageruju migranti, nego i otpad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana