Душица Рунић: Ситуација у Дрвару равна еколошкој катастрофи

Милијана Латиновић
Душица Рунић: Ситуација у Дрвару равна еколошкој катастрофи

ДРВАР - На територији наше општине истоварено је око 250 тона текстилног отпада из Падове, а одобрење за то дало је Федерално министарство екологије и туризма у јеку пандемије вируса корона и то је равно еколошкој катастрофи, истакла је за "Глас Српске" начелница Дрвара Душица Рунић.

Она је појаснила да је 16. марта, на дан проглашења стања елементарне непогоде узроковане вирусом корона на подручју ФБиХ. надлежно министарство дозволило увоз 4.000 тона текстилног отпада из Падове.

- У то вријеме у Италији је је епидемија била у пуном јеку и постоји бојазан да је ријеч о медицинском отпаду који је итекако опасан, иако на папиру пише да је ријеч о безопасном отпаду. На терену је крим полиција, а ускоро очекујемо и долазак кантоналног еколошког и санитарног инспектора - рекла је Рунићева и додала да је инсистирала и на доласку федералних инспектора који су покушали то да пролонгирају за понедјељак.

Нагласила је да је због новонастале ситуације синоћ одржана ванредна сједница Скупштине општине  на којој је донесен закључак да се у року од 24 часа отпад измјести са подручја Дрвара.

- Отпад је истоварен у напуштеној хали у старој индустријској зони. Низ је нерегуларности и проблема, од тога да је фирма која је увезла отпад регистрована на адресу општине, а при томе нема ниједног запосленог. Очекујемо рекацију надлежних - нагласила је Рунићева.

Синоћ се и сто­ти­њак грађана оку­пи­ло ис­пред згра­де општине Дрвар тражећи да се от­кри­је ко је кри­вац за смје­шта­ње отпа­да из Ита­ли­је у Дрвар.

Осим Дрварчана, и грађани у другим већинским српским општинама у ФБиХ узнемирени су због могуће еколошке катастрофе. У Босанском Петровцу почела је прича о изградњи спалионице анималног и медицинског отпада из цијеле БиХ, док су и у Босанско Грахово истоварене веће количине штетног материјала.

Предузеће "Зани" из Лукавца крајем прошле године доставило је писмо намјере у општину Босански Петровац за изградњу спалионице, а сагласност за реализацију пројекта тада је дала Скупштина општине. Од тада траје агонија и неизвјесност становништва те локалне заједнице, које страхује да ће њихово и здравље њихове дјеце озбиљно бити нарушено.

На штетност овог пројекта упозоравају и из Општинског одбора СНСД-а, истичући да би ова локална заједница била претворена у депонију цијеле БиХ уколико спалионица буде изграђена на њеној територији.

- Изградња је планирана на свега 3,5 километара од центра града, на локацији депоније Ваганац. Предвиђено је да уговор буде склопљен само на десет година, а годишња закупнина била би око 10.000 КМ. За десет година општина би профитирала за свега 100.000 КМ, али здравље наших грађана нема цијену - нагласио је предсједник ОО СНСД-а Немања Давидовић.

Подсјетио је да је скоро свих 14 одборника у локалном парламенту у октобру прошле године подржало писмо намјере инвеститора, те да је затражено да буде урађена студија утицаја на околину и да се обезбиједе све дозволе, те да Скупштина онда разматра то питање.

Давидовић каже да је на посљедњој сједници локалног парламента требало да буде разматрано то питање, али да се спалионица, усљед великог притиска јавности, није ни нашла на дневном реду.

- Грађани су огорчени и сигуран сам да ће глас разума бити јачи - истакао је Давидовић.

Имајући у виду глас јавности и притиске грађана који не желе спалионицу надомак својих домаћинстава, све је извјесније да од реализације тог пројекта ипак неће бити ништа, што потврђује и први човјек Босанског Петровца Дејан Прошић.

- У свим ситуацијама водимо се мишљењем струке, али слушамо и глас јавности. Ниједан пројекат, па ни овај не гурамо по сваку цијену. Конкретно, предмет у вези са изградњом спалионице налази се у Федералном министарству екологије и туризма, које издаје дозволу, а ми у општини бићемо на страни грађана и ако нешто може имати негативан утицај на здравље становништва, то нећемо ни подржати - рекао је Прошић.

Прича о отпаду којим се уништава природно богатство и здравље становника актуелна је и у Босанском Грахову, гдје су прије три дана истоварена три шлепера рециклажног отпада из Италије, због чега су становници те општине јуче блокирали путне правце према Дрвару, Ливну и граничном прелазу Стрмица ка Хрватској.

- Хитно захтијевам да се отпад измјести из Босанског Грахова. У питању је текстилни отпад, због чега постоји сумња да се у њему налазе и заштитне маске - казао је начелник те општине Милорад Глигић, додавши да је отпад истоварен у бившу фабрику обуће "Борац" у самом центру општине.

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић рекао је данас Срни да је у току инспекцијски надзор над рециклажним отпадом који је истоварен у Босанском Грахову и Дрвару.

Он је истакао да ће о резултатима инспекцијског надзора спорног отпада у Босанском Грахову и Дрвару јавност бити благовремено информисана.
Ајдиновић је додао да инспекцијски надзор врше Инспекција за заштиту животне средине и Тржишна инспекција Ливањског кантона, а све у кородинацији са Федералном управом за инспекцијске послове, Инспекторатом урбанистичко-грађевинске, еколошке, комуналне и стамбене инспекције, као и санитарном инспекцијом.

Радановић: Ово је кршење Дејтонског споразума и спречавање повратка

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је Срни да инцидент са текстилним отпадом из Италије представља кршење Анекса седам Дејтонског споразума, као и кривично дјело према члану 178 Кривичног закона ФБиХ, који се односи на спречавање повратка.

- Потребно је наћи организатора, налогодавца, те лице које је извршило превоз, као и то чији је отпад који је завршио у Дрвару и Босанском Грахову - рекао је Радановић.

Према његовим ријечима, то је нечија жеља да се да народ на овом подручју осјети страх.

Радановић је истакао да у повратничким општинама у ФБиХ, не само да се лагерују мигранти, него и отпад.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана