Dragoljub Reljić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH: EU ignorišemo pola decenije

Vedrana Kulaga Simić
Dragoljub Reljić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH: EU ignorišemo pola decenije

Novi zakon o zaštiti ličnih podataka, iako napisan 2018. godine, još nije ugledao svjetlost dana u BiH, a poražavajuće za sve treba biti to što u ovoj veoma važnoj oblasti u današnje vrijeme kaskamo za susjednim državama, te kršimo pravila EU koja smo ranije potpisali.

Kaže to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Dragoljub Reljić, naglašavajući da građani imaju niži nivo pravne zaštite ličnih podataka  u odnosu, ne samo na EU, nego i na zemlje regiona jer BiH nije uskladila propise sa Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) iz 2016. godine i takozvanom policijskom direktivom koje važe u EU.

- Ti akti propisuju veće obaveze za kontrolore, veća prava građanima čiji se podaci obrađuju, obavezu donošenja politike privatnosti gdje će tačno biti propisano ko obrađuje podatke, zbog čega, koliko će se čuvati, kada kontrolor ili obrađivač podataka mora da obavijesti lice da obrađuje njegove lične podatke. Mi to nismo sproveli u djelo, iako je isteklo i vrijeme ostavljeno za usklađivanje, ali Agencija nije ovlašćeni predlagač. Bili smo dio radne grupe za kreiranje novog zakona o ličnim podacima. 

GLAS: Ima li ga na pomolu?

RELjIĆ: Zakon je napisan 2018. godine ali su data negativna mišljenja od strane resora finansija i pravde. U Ministarstvu pravde nisu razumjeli obavezu BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ni obaveze prema Uredbi EU.

GLAS: Da li je bilo dodatnih razgovara kako bi razjasnili te stvari?

RELjIĆ: Bilo je. Objašnjavali smo koje su naše obaveze, šta dobijamo. Naš zakon je uslov i za njih, odnosno za potpisivanje sporazuma sa organom EU zaduženim za pravosuđe, a BiH jedina nije potpisala taj sporazum. Bio sam lani u ovo vrijeme veliki optimista da će biti usvojen zakon do marta, aprila, ali sve je stalo. Ne vjerujem da će biti usvojen ni ove godine. 

GLAS: Do kakvih problema može doći ako to ne bude riješeno?

RELjIĆ: Probleme već osjete naši privrednici, posebno oni usmjereni na IT sektor. Možete se prijavljivati na razne tendere širom EU, ali jedno od prvih pitanja je na kojem je nivou zaštita ličnih podataka, da li se primjenjuje GDPR. Jednostavno, potreban je novi zakon koji će biti obavezujući. Trenutnim ponašanjem i ophođenjem griješimo. Ispaštaju svi. I oni koji ne razumiju sve ovo jer bi i njihovi lični podaci bili zaštićeniji nego po sadašnjem zakonu, koji jeste bio dobar, ali datira iz 2006. godine, a u doba razvoja informacionih tehnologija, gdje se pravo na privatnost mijenja gotovo svake godine, to je veoma dug period.

GLAS: Da li BiH krši i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU?

RELjIĆ: Da, član 79. koji propisuje obavezu usklađivanja pravnih akata u skladu sa pravom EU i međunarodnim konvencijama. To smo uradili prvim zakonom, ali su promijenjeni propisi u EU, a kod nas, očigledno nema dobre volje. Ponavljam, novi zakon je odličan i ne razlikuje se od onih koji su usvojeni u Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji.

GLAS: Gdje je najizraženija zloupotreba ličnih podataka građana?

RELjIĆ: Na prvom mjestu lani je bio video-nadzor. Nije zabranjeno imati kameru i snimati svoju imovinu, ali su različita pravila. Mora se voditi računa o svemu, jer ako nastavimo ovako imaćemo jednu kuću velikog brata. Ranije je bila upotreba matičnog broja, lične karte, ali smo uspjeli da podignemo svijest građana, što se odrazilo i na broj prigovora o tome. S druge strane, činjenica je da, kao na tacni, dajemo lične podatke kada koristimo internet.

Službenici

GLAS: Kakvo je stanje u Agenciji?

RELjIĆ: Situacija je veoma loša. Dovoljno je da kažem da sve poslove koji se tiču zaštite ličnih podataka u cijeloj BiH obavlja osam osoba. Toliki broj predmeta raste a nemamo podršku, niti razumijevanje. Trebalo bi da, po sistematizaciji, imamo 45 zaposlenih, a imamo ih ukupno 25.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana