Dodik: U BiH kompletan zastoj

Srna
Dodik: U BiH kompletan zastoj

Istočno Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je danas da je u BiH kompletan zastoj u procesu odlučivanja na zakonodavnom i izvršnom nivou, a da i pravosuđe zapada u jednu od najtežih kriza do sada.

On je ocijenio da je taj zastoj nepotreban, navodeći da čak ni opredjeljenje BiH za integraciju u EU nije uspjelo da otkloni stare pozicije određenih političkih subjekata, prije svega bošnjačkih, što je dovelo do širokog zastoja BiH u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza.

Podsjetivši da će danas u EU biti predstavljen Paket proširenja Evropske komisije za ovu godinu, Dodik je rekao da je zahvalan EU i Evropskoj komisiji na predanom radu što se tiče puta BiH ka EU, ali da su šanse u BiH propuštene zbog jalovih političkih nadmetanja.

“Jasan je bio stav Evropske komisije da se riješi pitanje formiranja vlasti na svim nivoima, ali od svega toga ništa se nije desilo”, napomenuo je Dodik u izjavi novinarima u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da je sva ta apatična situacija u BiH proizvedena zato što, prije svega, bošnjačka politika želi da spriječi Srbe i Republiku Srpsku da na legitiman način budu predstavljeni na nivou BiH, iako je Srpska odmah nakon izbora formirala stabilnu vlast i krenula u izvršavanje svih svojih obaveza.

“Republika Srpska danas ima svoju ekonomsku politiku, usvojenu još krajem prošle godine, ima budžet, što se ne može reći za organe na nivou BiH koji funkcionišu u uslovima privremenog finansiranja, bez naznaka o tome na koji način bi mogao da bude usvojen i donesen budžet”, rekao je Dodik.

On je ponovio da bi Savjet ministara trebalo vratiti u funkciju pomoćnog organa Predsjedništva BiH, kako je to Ustavom predviđeno.

“To bi bilo ono što je legitimno i legalno. Sve drugo je urađeno na bazi manipulisanog kompromisa koji je tražen i nametnut od međunarodne zajednice i sada vidimo kako to izgleda”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je Srbima onemogućeno da u sadašnjem Savjetu ministara imaju legitimne predstavnike, nego su tamo ljudi koji rade za neke svoje interese i mentore, a sigurno ne rade za srpski narod.

“Neko želi da onemogući legitimno predstavljanje Srba, a taj neko je bošnjačka politička elita koja je okupljena oko SDA, koja izmišlja priču oko raznih pitanja, kao što je NATO”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je stranka i politička grupacija koju predvodi spremna da odmah završi konstituisanje vlasti na nivou BiH, ali bez ikakvih uslovljavanja, i da se bavi svim pitanjima u BiH, pa i pitanjem NATO-a.

“Ali to ne može da bude prejudicirano i ne može da bude pretpostavljeno formiranju zajedničkih institucija BiH”, poručio je Dodik.

On je istakao i da za saradnju sa NATO-om treba nova struktura vlasti u BiH, ali saradnju kakvu ima Srbija.

“Naći ćemo načina na koji ćemo razviti saradnju sa NATO-om kakvu ima danas Srbija i spremni smo da pratimo tu saradnju koju ima Srbija”, ponovio je Dodik.

Potrebno početi rješavati probleme u bankarskom sektoru

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su pitanja monetarnog suvereniteta i depozita Centralne banke u inostranstvu zapostavljena i da je zaustavljen proces rješavanja problema u bankarskom sektoru BiH, o kojem konačno mora da počne da se vodi računa.

“I ja i SNSD smatramo da je ovo vrijeme bilo pogrešno jer se u BiH nismo bavili nijednim ozbiljnim pitanjem iz oblasti ekonomije i socijalnim pitanjima. U BiH se na tom planu ništa nije dogodilo, osim uobičajene poslovne rutine”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, informacije o Dojče banci u Njemačkoj, u kojoj Centralna banka BiH drži depozit, govore da je tamo situacija u najmanju ruku rovita, jer je prije nekoliko dana proglašen neuspjeh u fuziji dvije njemačke komercijalne banke sa Dojče bankom, što govori da su problemi te banke daleko veći.

“Ko će odgovarati u trenutku kada eventualno dođe do urušavanja i krize Dojče banke, a što treba očekivati svakog trenutka”, upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, američke vlasti i sud nedavno su presudili kaznu od sedam milijardi dolara Dojče banci jer je učestvovala na tržištu hipotekarnih kredita u Americi.

“To je ozbiljan udarac za svaku banku. Da li je pametno da mi u toj banci držimo depozit Centralne banke BiH? Šta se dešava sa činjenicom da poslovne banke u BiH iznad obavezne rezerve, propisane zakonom, drže na računima još dodatnih tri milijarde KM i čekaju da plasiraju ta sredstva negdje izvan BiH, a da u BiH niko nije zainteresovan da napravi koncept koji bi doveo do angažmana tih sredstava”, naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo i da Centralna banka BiH plaća negativne kamate u milionskim iznosima za čuvanje novca u stranim bankamam.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem u BiH u prošloj godini ostvario je dobit od oko 330 miliona KM, ali je većina tog novca plasirana van BiH.

Dodik je konstatovao da su strane banke iz BiH u prethodnom preriodu odnijele više novca na ime dobiti, nego što je u BiH stiglo stranih donacija.

“Neko u BiH konačno mora o tome da počne da vodi računa”, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ponovio kritike na račun neefikasnog rada Savjeta ministara u tehničkom mandatu i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, koji se nalazi u nevjerovatnoj simbiozi učešća i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Dodik je posebno je ukazao na enormni porast zapošljavanja od oko 600 lica u institucijama BiH u vrijeme krize formiranja vlasti.

On je upitao ko će voditi računa o realizaciji strateškog projekta za region, izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd, koji su sporazumno dogovorili BiH, Srbija i Turska.

Dodik je izrazio zabrinutost zbog latentne opasnosti da BiH ostane bez kvalifikovane radne snage.

“Uprkos svemu, i dalje sam otvoren za saradnju zasnovanu na poznatim principima SNSD-a i institucija Republike Srpske”, poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana