Dodik: Tražiću da se vrati nadležnost za Izborni zakon na nivo Srpske

Srna
Dodik: Tražiću da se vrati nadležnost za Izborni zakon na nivo Srpske

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas u Istočnom Sarajevu amabasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova, koji je zahvalio na pozivu da prisustvuje svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsjednika Republike.

"Predsjednik Dodik istakao je da Srpska cijeni činjenicu da ambasada Rusije i ruski ambasador sa posebnim uvažavanjem pristupaju obilježavanju svih važnih događaja za Republiku Srpsku, te da se u tome ogleda i dobra saradnja i odnosi Srpske i Rusije", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

Dodik je upoznao ruskog ambasadora da je u Republici Srpskoj u toku konstituisanje vlasti, i da će u narednom periodu biti nastavljene sve aktivnosti koje su do sada provođene.

Predsjednik Republike je naglasio da će tražiti da se vrati nadležnost za Izborni zakon BiH na republički nivo, što će omogućiti da Republika Srpska putem Republičke izborne komisije sprovodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika Srpske, a ne Centralna izborna komisija BiH koja nema pravo na to ni po Ustavu i zakonu.

Predsjednik Srpske istakao je da je sve više pritisaka na Republiku Srpsku za uvođenje sankcija Rusiji, kao i o NATO integracijama, ali da Srpska čvrsto stoji pri svojim stavovima.

On je poručio da svi Srpsku moraju da tretiraju kao ravnopravnog partnera, poštujući njenu ustavnu poziciju.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da u jednom dijelu BiH pokušavaju kroz obilježavanje nepostojećih praznika da stvore priču koja samo doprinosi većim podjelama u BiH, i da te datume ne priznaju ni srpski ni hrvatski predstavnici.

Tokom sastanka razgovarano je i o drugim aktuelnim temama u Republici Srpskoj, BiH i regionu.

Dodik: Svako ko prekrši zakon treba da bude uhapšen, pa i Vučetić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da svako ko prekrši zakon treba da bude priveden, što se odnosi i na bivšeg direktora preduzeća "Nikola Tesla" Dragana Vučetića.

"I trebalo ga je uhapsiti. Svako ko prekrši zakon treba da bude priveden", rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

On je podsjetio da su vlasti Republike Srpske ranije izdale potjernicu za Vučetićem.

"Vlasti Srpske ranije su izdale potjernicu za čovjekom koji je zloupotrebio položaj, a on će imati priliku da dokaže da li je kriv ili ne", istakao je Dodik.

MUP-u Republike Srpske juče je potvrdio da je bivši direktor preduzeća "Nikola Tesla" uhapšen u Bugarskoj, odnosno 16. novembra na aerodromu u Sofiji i da je za njim bila raspisana međunarodna potjernica po naredbi banjalučkog Okružnog suda.

Odsjek Interpola Sarajevo obavijestio je Ministarstvo pravde u Savjetu ministara o hapšenju bivšeg direktora preduzeća "Nikola Tesla" Dragana Vučetića, za kojim je bila raspisana potjernica, da bi se u propisanom vremenskom roku bugarskim nadležnim organima dostavila molba za izručenje.

Institucije BiH štite zločince - i to je BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da institucije BiH štite zločince, što je jasno i u slučaju ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina.
"Inistitucije BiH štite zločince. To je jasno i vidljivo, kao što je jasno i da je sve organizovano od muslimanskog političkog rukovodstva", rekao je predsjednik Srpske novinarima na Jahorini.

On je ukazao i na način na koji je to rukovodstvo reagovalo u cijelom procesu protiv Mahmuljina. "To je neprihvatljivo, ali i to je BiH", zaključio je Dodik.

Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije se odazvao pozivu Suda BiH za uručenje uputnog akta za izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, potvrđeno je prije dva dana Srni u Sudu BiH.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Izvjesni projekti o razmjeni energetski raspoloživih kapaciteta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su sa Mađarskom u toku razgovori o zajedničkim projektima u vezi sa energetskom zajednicom.
Dodik je rekao da je mađarski premijer Viktor Orban na nedavnom sastanku iznio prihvatljivu ideju da se oformi jedna energetska zajednica u koju bi, za početak, bile uključene Mađarska, Srbija i Republika Srpska.

"Mogli bi se zajednički dogovarati kako bi jedni drugima mogli pomagati", pojasnio je Dodik na Jahorini, odgovarajući na novinarsko pitanje koje se odnosilo na izvoz viška električne energije iz Republike Srpske u Mađarsku, za koju bi Srpska zauzvrat dobijala naftu i naftne derivate.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima mogućnost da gardi nove energetske objekte, da ima viška električne energije, te da bi sigurno sa partnerima, poput Srbije i Mađarske mogla da sklapa dogovore koji ne bi štetili nikome.

"Razgovori na tu temu se vode, oni još nisu finalizovani, ali postoje određene konture tog dogovora. Kada dođemo do konačnih rješenja mi ćemo o tome obavijestiti javnost", kaže Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana