Додик: Тражићу да се врати надлежност за Изборни закон на ниво Српске

Срна
Додик: Тражићу да се врати надлежност за Изборни закон на ниво Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Милорад Додик примио је данас у Источном Сарајеву амабасадора Руске Федерације у БиХ Игора Калабухова, који је захвалио на позиву да присуствује свечаном пријему поводом ступања на дужност предсједника Републике.

"Предсједник Додик истакао је да Српска цијени чињеницу да амбасада Русије и руски амбасадор са посебним уважавањем приступају обиљежавању свих важних догађаја за Републику Српску, те да се у томе огледа и добра сарадња и односи Српске и Русије", саопштено је из Кабинета предсједника Републике.

Додик је упознао руског амбасадора да је у Републици Српској у току конституисање власти, и да ће у наредном периоду бити настављене све активности које су до сада провођене.

Предсједник Републике је нагласио да ће тражити да се врати надлежност за Изборни закон БиХ на републички ниво, што ће омогућити да Република Српска путем Републичке изборне комисије спроводи локалне, као и изборе за Народну скупштину и предсједника Српске, а не Централна изборна комисија БиХ која нема право на то ни по Уставу и закону.

Предсједник Српске истакао је да је све више притисака на Републику Српску за увођење санкција Русији, као и о НАТО интеграцијама, али да Српска чврсто стоји при својим ставовима.

Он је поручио да сви Српску морају да третирају као равноправног партнера, поштујући њену уставну позицију.

Предсједник Републике Српске нагласио је да у једном дијелу БиХ покушавају кроз обиљежавање непостојећих празника да створе причу која само доприноси већим подјелама у БиХ, и да те датуме не признају ни српски ни хрватски представници.

Током састанка разговарано је и о другим актуелним темама у Републици Српској, БиХ и региону.

Додик: Свако ко прекрши закон треба да буде ухапшен, па и Вучетић

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да свако ко прекрши закон треба да буде приведен, што се односи и на бившег директора предузећа "Никола Тесла" Драгана Вучетића.

"И требало га је ухапсити. Свако ко прекрши закон треба да буде приведен", рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Он је подсјетио да су власти Републике Српске раније издале потјерницу за Вучетићем.

"Власти Српске раније су издале потјерницу за човјеком који је злоупотребио положај, а он ће имати прилику да докаже да ли је крив или не", истакао је Додик.

МУП-у Републике Српске јуче је потврдио да је бивши директор предузећа "Никола Тесла" ухапшен у Бугарској, односно 16. новембра на аеродрому у Софији и да је за њим била расписана међународна потјерница по наредби бањалучког Окружног суда.

Одсјек Интерпола Сарајево обавијестио је Министарство правде у Савјету министара о хапшењу бившег директора предузећа "Никола Тесла" Драгана Вучетића, за којим је била расписана потјерница, да би се у прописаном временском року бугарским надлежним органима доставила молба за изручење.

Институције БиХ штите злочинце - и то је БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да институције БиХ штите злочинце, што је јасно и у случају ратног злочинца Сакиба Махмуљина.
"Иниституције БиХ штите злочинце. То је јасно и видљиво, као што је јасно и да је све организовано од муслиманског политичког руководства", рекао је предсједник Српске новинарима на Јахорини.

Он је указао и на начин на који је то руководство реаговало у цијелом процесу против Махмуљина. "То је неприхватљиво, али и то је БиХ", закључио је Додик.

Осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин није се одазвао позиву Суда БиХ за уручење упутног акта за издржавање осмогодишње казне затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године, потврђено је прије два дана Срни у Суду БиХ.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.

Извјесни пројекти о размјени енергетски расположивих капацитета

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су са Мађарском у току разговори о заједничким пројектима у вези са енергетском заједницом.
Додик је рекао да је мађарски премијер Виктор Орбан на недавном састанку изнио прихватљиву идеју да се оформи једна енергетска заједница у коју би, за почетак, биле укључене Мађарска, Србија и Република Српска.

"Могли би се заједнички договарати како би једни другима могли помагати", појаснио је Додик на Јахорини, одговарајући на новинарско питање које се односило на извоз вишка електричне енергије из Републике Српске у Мађарску, за коју би Српска заузврат добијала нафту и нафтне деривате.

Додик је истакао да Република Српска има могућност да гарди нове енергетске објекте, да има вишка електричне енергије, те да би сигурно са партнерима, попут Србије и Мађарске могла да склапа договоре који не би штетили никоме.

"Разговори на ту тему се воде, они још нису финализовани, али постоје одређене контуре тог договора. Када дођемо до коначних рјешења ми ћемо о томе обавијестити јавност", каже Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана