Đi: Globalna civilizacijska inicijativa da obogati baštu svjetskih civilizacija

Srna
Đi: Globalna civilizacijska inicijativa da obogati baštu svjetskih civilizacija

SARAJEVO - Ambasador Kine u BiH Đi Ping istakao je da Kina ima razloga da očekuje da će globalna civilizacijska inicijativa kontinuirano ubrizgavati stabilnost u ovaj haotični svijet, te da će uveliko obogatiti baštu svjetske civilizacije.

Autorski tekst ambasadora Kine za Novinsku agenciju Republike Srpske - SRNA o globalnoj civilizacijskoj inicijativi prenosimo u cijelosti:

Na sastanku na visokom nivou između Komunističke partije Kine /KPK/ i svjetskih političkih partija, održanom 15. marta, generalni sekretar Centralnog komiteta KPK i kineski predsjednik Si Đinping po prvi put je predložio globalnu civilizacijsku inicijativu.

Ovo je treća velika globalna inicijativa koju je objavila Kina nakon Globalne razvojne inicijative i Globalne bezbjednosne inicijative. Ona daje kineski odgovor na pitanje ove ere: “Šta se dogodilo svijetu i šta treba da radimo?”.

Globalna civilizacijska inicijativa predlaže četiri “zajednička zagovaranja”, a to su: kao prvo, zajedničko zagovaranje poštovanja različitosti svjetskih civilizacija, pridržavajući se jednakosti, međusobnog učenja, dijaloga i tolerancije među civilizacijama, te koristeći civilizacijske razmjene za prevazilaženje civilizacijskih barijera, uzajamno civilizacijsko učenje transcendiranja civilizacijskih sukoba i civilizacijske tolerancije.

Drugo je zajedničko zagovaranje nošenja zajedničkih vrijednosti cijelog čovječanstva. Mir, razvoj, pravednost, pravda, demokratija i sloboda su zajednička težnja ljudi. Moramo razumjeti vrijednosnu konotaciju različitih civilizacija širokog uma i ne praviti dominaciju vlastitih vrijednosti. Potrebno je nametati mirovni model, a ne ideološku konfrontaciju.

Treće zajedničko zagovaranje su važnosti civilizacije, naslijeđa i inovacije, u potpunosti iskoristiti vrijednost istorije i kulture različitih zemalja, te promovisati kreativnu transformaciju i inovativni razvoj izvrsnih tradicionalnih kultura različitih zemalja u procesu modernizacije.

Četvrto zajedničko zagovaranje je jačanje međuljudske i kulturne razmjene i saradnje, istraživati izgradnju globalnog civilizacijskog dijaloga i mreže saradnje, obogaćivati sadržaje razmjene, proširiti kanale saradnje, promovisati međunarodno razumijevanje i prijateljstvo među narodima svih zemalja, kako bi zajednički promovisali razvoj i napredak ljudske civilizacije.

Četiri “zajednička zagovaranja” ne pokrivaju samo osnovne koncepte i principe inkluzivnog suživota, razmjene i međusobnog učenja među različitim civilizacijama, već imaju i izvor snage i realan put da to ostvare. To je velika inicijativa koja je izuzetno konstruktivna i operativna.

Ona je, takođe, nastavak i dopuna globalnih razvojnih i bezbjednosnih inicijativa, te zajedno sa njima čini važan dio zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Nakon završetka Hladnog rata, ekonomije raznih zemalja su duboko integrisane, a svijet je ušao u eru visoke globalizacije, ali pravog mira nije bilo. Hladnoratovski mentalitet i praksa razgraničenja ideoloških granica i djelovanje kroz blokovske konfrontacije oživjeli su posljednjih godina. Neke zemlje su uzalud pokušavale da formiraju tzv. “koalicione vrijednosti”.

Izmišljajući lažni narativ o “demokratiji protiv autoritarizma”, izazvale su ideološku konfrontaciju širom svijeta. Time su ozbiljno odstupile od opšteg trenda istorijskog razvoja, što je izazvalo veliku zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Praksa razlikovanja prijatelja i neprijatelja u ime “vrijednosti” i borbe protiv jedne frakcije baca ogromnu sjenu na svjetski mir i razvoj.

Takođe, mali broj zemalja je bezobzirno uveo jednostrane sankcije i “dugoročnu jurisdikciju”, politizovao ekonomiju, nauku i tehnologiju, bavio se razdvajanjem i razbijanjem trgovinskih lanaca, te “podizao visoke zidove”, praveći tako globalnu prijetnju po pitanju hrane, energije i finansijske sigurnosti.

Intenziviranjem geopolitičkih sukoba, u javnost su se vratili “sukob civilizacija” i “superiornost civilizacija”, čime je ojačana mržnja i došlo do njihovog međusobnog otuđenja, a što je ne samo povećalo neizvjesnost društvenog i ekonomskog razvoja, već i ozbiljno omelo međunarodnu razmjenu i saradnju.

Izazivanje separatizma i konfrontacije pod velom demokratije samo je po sebi gaženje duha demokratije i izvor nestabilnosti. Svijetu nije potreban “novi hladni rat”. Suočene s višestrukim izazovima i krizama, različite zemlje i civilizacije hitno moraju raditi zajedno kako bi se izborile sa globalnim izazovima koji utiču na budućnost i sudbinu čovječanstva. Samo kada postoji istinska jednakost i tolerancija među različitim civilizacijama, mir i razvoj se ne mogu suočiti s rizikom da budu prekinuti.

Globalna civilizacijska inicijativa nije samo vrlo sažeta verzija prethodnog uspješnog iskustva Kine, već i visokokvalitetan globalni javni proizvod. Ona ne samo da pokazuje način na koji se Kina slaže s ljudima iz cijelog svijeta, već ističe i kinesku iskrenost i dobru volju u međunarodnoj razmjeni i saradnji. Imamo razloga da očekujemo da će ova inicijativa kontinuirano ubrizgavati stabilnost u ovaj haotični svijet, te da da će uveliko obogatiti baštu svjetske civilizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana