Cvijanovićeva u posjeti Zvorniku: Srbija svim kapacitetima pomaže razvoj Srpske

GS
Cvijanovićeva u posjeti Zvorniku: Srbija svim kapacitetima pomaže razvoj Srpske

ZVORNIK –Srbija i Vojvodina realizovale su brojne projekte zajedno sa Republikom Srpskom i svim svojim kapacitetima pomažu razvoj Srpske,istaknuto je tokom današnje posjete predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović Zvorniku.

- Ponosna sam na sve to što zajedno radimo i realizujemo, na naše velike projekte, na zajedničke praznike koje obilježavamo, a posebno na naše razumijevanje i bratsku ljubav, kao i sve ono što nas kao ljude raduje a to su uspjesi i jednih i drugih. Sve ono što se dobro desi u Srbiji uvijek raduje nas u Republici Srpskoj, a isto tako znamo da svaki uspjeh koji ostvarimo u Republici Srpskoj je nešto što raduje Srbiju. Ta veza je neraskidiva i toliko čvrsta da su ovo samo mali pokazatelji u praktičnom životu nečega što je veliko i snažno - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je zajedno sa načelnikom grada Zoranom Stevanovićem obišla spoljne radove na Domu zdravlja i Opštu bolnicu te rekonstruisani Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji preko Drine povezuje Republiku Srpsku i Srbiju. Cvijanovićeva je prisustvovala i manifestaciji "Ljudi i mostovi", a obišla je i novoizgrađeni košarkaški teren pored Osnovne škole "Sveti Sava".

Vlada Srbije donirala je 500.000 evra za rekonstrukciju Doma zdravlja Zvornik na osnovu Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza Srpske i Srbije, dok je za ovu namjenu grad Zvornik izdvojio preostalih 295.000 KM.

U rekonstrukciju Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića Vlada Srbije uložila je oko 600.000 evra, a grad Zvornik oko 750.000 KM.

Prema projektnoj dokumentaciji, rekonstrukcijom ovog mosta bilo je predviđeno pjeskarenje metalne konstrukcije, zamjena dotrajalih dijelova, sanacija nosivog kamenog stuba, farbanje, te postavljanje gazećeg sloja.

Most, koje je izgrađen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 12. januara 1930. godine, dug je 150 metara, a širok 7,2 metra. Most je građen sredstvima kralja Aleksandra i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije.

Grad Zvornik je sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu Vojvodine rekonstruisao košarkaški teren pored Osnovne škole "Sveti Sava". Podlogu za košarkaški teren donirao je Pokrajinski sekretarijat, dok je grad Zvornik obezbjedio nove konstrukcije koševa i uradio rasvjetu.

Predsjednica Srpske zahvalila je Vladi Vojvodine za brojne projekte koje su realizovali zajedno sa Republikom Srpskom.

Naglasila je da je rekonstrukcija košarkaškog terena pored Osnovne škole "Sveti Sava" u Zvorniku rezultat saradnje, razumijevanja i bratske ljubavi Srpske i Srbije. Ona je pojasnila da je Zvornik jedna od tri lokacije gdje se realizuje ovaj projekat.

 

- Pored Zvornika, ovakvi tereni biće izgrađeni i u Modriči i Ribniku. Riječ je o istim sportskim terenima sa istom namjenom i namjerom - navela je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da je njena veza sa Zvornikom uvijek išla preko projekata koji se odnose na djecu.

- Prva moja intervencija u Zvorniku, još kad sam bila predsjednica Vlade, bila je rekonstrukcija porodilišta a potom investicija koja se odnosila na rekonstrukcije i sanacije škola, izgradnju fiskulturnih saala, vrtića i konačno evo dolazimo do sportskog terena. Veoma sam zadovoljna zbog toga jer se to, prije svega, uklapa u naše elemente populacione politike i namjere da pravimo bolje uslove za život i odrastanje naše djece, a to odmah znači zdraviji ambijent u porodici i svemu drugom za šta smo kao društvo zainteresovani da nadograđujemo i unapređujemo - istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da vjeruje da će djeca u Zvorniku sigurno uživati na ovom sportskom terenu, te izrazila nadu da u skoroj budućnosti neko od njih izraste u velikog šampiona.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da Srbija i AP Vojvodina svim svojim kapacitetima pomaže razvoj Republike Srpske u svim oblastima, te da je sa tim ciljem Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu donirao gradu Zvornik košarkašku podlogu.

Milićević je naveo da je Pokrajinska vlada prethodnih nekoliko godina imala izuzetnu saradnju sa predsjednikom Srpske, Vladom i republičkim institucijama na realizaciji mnogo zajedničkih projekata, u oblastima kao što je saobraćaj, privreda, infrastruktura, nauka i obrazovanje.

- Ovo je jedan od tih projekata u oblasti sportske infrastrukture, a prije su realizovani i brojni značajni projekti u oblasti nauke, kulture, privrednog povezivanja i osnivanja privrednih društava, te pomoći najtalentovanijim đacima i studentima iz Srpske - rekao je Miličević.

On je naveo i da je jedan od dogovora sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović zajedničkom nastupu na trećim tržištima, kao i međunarodnim investicionim sajmovima.

- Želimo da zajednički predstavimo naše združene privredne potencijale i učinimo da veći broj investicija dođe i u Srbiju i u Srpsku, te da otvaramo nova radna mjesta - rekao je Milićević.

On se osvrnuo i na obilježavanje 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u organizaciji Srpske i Srbije, te naveo da to simbolički govori o ostvarenom jedinstvu, što projekti potvrđuju u praksi.

- Nastavićemo tim putem i taj praznik sledećih godina slaviti još masovnije, jer nas je ove godine u tome omela epidemija virusa korona - rekao je Milićević.

Stevanović je rekao da je rekonstrukcija sportskog terena još jedan znak brige prema najmlađima, kako presjednice Republike, tako i prijatelja preko Drine, odnosno Pokrajinske vlade Vojvodine koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

- Ovo nije prvi projekat, a neće biti ni posljednji. Naravno život i suština jeste briga o našim najmlađim - rekao je Stevanović.

On je naglasio da Grad Zvornik godinama vodi popuacionu politiku, dodavši da su 2010. godine napravljene neke smjernice koje su u potpunosti ispoštovane.

- Znači, najprije briga o rađanju, pa o porodilištu, obdaništu, osnovnim, srednjim školama, fakultetu, sportskim terenima, dvoranama...Sve to što smo ulagali u posljednjih 10 godina vrijedi više od 10 miliona KM. žŠlag na tortuž je sportski teren za naše najmlađe sugrađane koji će koristiti prije svega đaci gradske osnovne škole - rekao je Stevanović.

On je naveo da je ovo treća po veličini škola u Srpskoj koja svake godine ima skoro identičan broj đaka, a nekih godina i više, na šta su, takođe, ponosni.

Stevanović je rekao da rekonstrukcija Doma zdravlja podrazumijeva "utopljavanje zgrade", zamjenu unutrašnje i fasadne stolarije, izradu termoizolacije i fasade, spuštanje plafona, nove instalacije, a biće urađeno i ono što se u toku radova bude pojavilo kao interventno.

- Za izgradnju i opremanje novog objekta, te rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje postojećeg objekta Opšte bolnice u Zvorniku biće izdvojeno oko 29 miliona KM, od čega oko 19 miliona KM za nabavku medicinske i nemedicinske opreme - rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Popović.

On je pojasnio da će oko 10 miliona KM koštati građevinski radovi koji obuhvataju izgradnju novog bloka bolnice, rekonstrukciju i adaptaciju postojećeg dijela bolnice, izgradnju parking-galerije, kao i uređenje okolnog prostora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana