Цвијановићева у посјети Зворнику: Србија свим капацитетима помаже развој Српске

ГС
Цвијановићева у посјети Зворнику: Србија свим капацитетима помаже развој Српске

ЗВОРНИК –Србија и Војводина реализовале су бројне пројекте заједно са Републиком Српском и свим својим капацитетима помажу развој Српске,истакнуто је током данашње посјете предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић Зворнику.

- Поносна сам на све то што заједно радимо и реализујемо, на наше велике пројекте, на заједничке празнике које обиљежавамо, а посебно на наше разумијевање и братску љубав, као и све оно што нас као људе радује а то су успјеси и једних и других. Све оно што се добро деси у Србији увијек радује нас у Републици Српској, а исто тако знамо да сваки успјех који остваримо у Републици Српској је нешто што радује Србију. Та веза је нераскидива и толико чврста да су ово само мали показатељи у практичном животу нечега што је велико и снажно - истакла је Цвијановићева.

Она је заједно са начелником града Зораном Стевановићем обишла спољне радове на Дому здравља и Општу болницу те реконструисани Мост краља Александра Првог Карађорђевића који преко Дрине повезује Републику Српску и Србију. Цвијановићева је присуствовала и манифестацији "Људи и мостови", а обишла је и новоизграђени кошаркашки терен поред Основне школе "Свети Сава".

Влада Србије донирала је 500.000 евра за реконструкцију Дома здравља Зворник на основу Споразума о успостављању специјалних паралелних веза Српске и Србије, док је за ову намјену град Зворник издвојио преосталих 295.000 КМ.

У реконструкцију Моста краља Александра Првог Карађорђевића Влада Србије уложила је око 600.000 евра, а град Зворник око 750.000 КМ.

Према пројектној документацији, реконструкцијом овог моста било је предвиђено пјескарење металне конструкције, замјена дотрајалих дијелова, санација носивог каменог стуба, фарбање, те постављање газећег слоја.

Мост, које је изграђен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Александар Први Карађорђевић 12. јануара 1930. године, дуг је 150 метара, а широк 7,2 метра. Мост је грађен средствима краља Александра и Министарства грађевине Краљевине Југославије.

Град Зворник је са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину Војводине реконструисао кошаркашки терен поред Основне школе "Свети Сава". Подлогу за кошаркашки терен донирао је Покрајински секретаријат, док је град Зворник обезбједио нове конструкције кошева и урадио расвјету.

Предсједница Српске захвалила је Влади Војводине за бројне пројекте које су реализовали заједно са Републиком Српском.

Нагласила је да је реконструкција кошаркашког терена поред Основне школе "Свети Сава" у Зворнику резултат сарадње, разумијевања и братске љубави Српске и Србије. Она је појаснила да је Зворник једна од три локације гдје се реализује овај пројекат.

 

- Поред Зворника, овакви терени биће изграђени и у Модричи и Рибнику. Ријеч је о истим спортским теренима са истом намјеном и намјером - навела је Цвијановић.

Предсједница Српске је рекла да је њена веза са Зворником увијек ишла преко пројеката који се односе на дјецу.

- Прва моја интервенција у Зворнику, још кад сам била предсједница Владе, била је реконструкција породилишта а потом инвестиција која се односила на реконструкције и санације школа, изградњу фискултурних саала, вртића и коначно ево долазимо до спортског терена. Веома сам задовољна због тога јер се то, прије свега, уклапа у наше елементе популационе политике и намјере да правимо боље услове за живот и одрастање наше дјеце, а то одмах значи здравији амбијент у породици и свему другом за шта смо као друштво заинтересовани да надограђујемо и унапређујемо - истакла је Цвијановић.

Она је рекла да вјерује да ће дјеца у Зворнику сигурно уживати на овом спортском терену, те изразила наду да у скорој будућности неко од њих израсте у великог шампиона.

Потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да Србија и АП Војводина свим својим капацитетима помаже развој Републике Српске у свим областима, те да је са тим циљем Покрајински секретаријат за спорт и омладину донирао граду Зворник кошаркашку подлогу.

Милићевић је навео да је Покрајинска влада претходних неколико година имала изузетну сарадњу са предсједником Српске, Владом и републичким институцијама на реализацији много заједничких пројеката, у областима као што је саобраћај, привреда, инфраструктура, наука и образовање.

- Ово је један од тих пројеката у области спортске инфраструктуре, а прије су реализовани и бројни значајни пројекти у области науке, културе, привредног повезивања и оснивања привредних друштава, те помоћи најталентованијим ђацима и студентима из Српске - рекао је Миличевић.

Он је навео и да је један од договора са предсједником Српске Жељком Цвијановић заједничком наступу на трећим тржиштима, као и међународним инвестиционим сајмовима.

- Желимо да заједнички представимо наше здружене привредне потенцијале и учинимо да већи број инвестиција дође и у Србију и у Српску, те да отварамо нова радна мјеста - рекао је Милићевић.

Он се осврнуо и на обиљежавање 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у организацији Српске и Србије, те навео да то симболички говори о оствареном јединству, што пројекти потврђују у пракси.

- Наставићемо тим путем и тај празник следећих година славити још масовније, јер нас је ове године у томе омела епидемија вируса корона - рекао је Милићевић.

Стевановић је рекао да је реконструкција спортског терена још један знак бриге према најмлађима, како пресједнице Републике, тако и пријатеља преко Дрине, односно Покрајинске владе Војводине који су помогли у реализацији овог пројекта.

- Ово није први пројекат, а неће бити ни посљедњи. Наравно живот и суштина јесте брига о нашим најмлађим - рекао је Стевановић.

Он је нагласио да Град Зворник годинама води попуациону политику, додавши да су 2010. године направљене неке смјернице које су у потпуности испоштоване.

- Значи, најприје брига о рађању, па о породилишту, обданишту, основним, средњим школама, факултету, спортским теренима, дворанама...Све то што смо улагали у посљедњих 10 година вриједи више од 10 милиона КМ. жШлаг на тортуж је спортски терен за наше најмлађе суграђане који ће користити прије свега ђаци градске основне школе - рекао је Стевановић.

Он је навео да је ово трећа по величини школа у Српској која сваке године има скоро идентичан број ђака, а неких година и више, на шта су, такође, поносни.

Стевановић је рекао да реконструкција Дома здравља подразумијева "утопљавање зграде", замјену унутрашње и фасадне столарије, израду термоизолације и фасаде, спуштање плафона, нове инсталације, а биће урађено и оно што се у току радова буде појавило као интервентно.

- За изградњу и опремање новог објекта, те реконструкцију, адаптацију и опремање постојећег објекта Опште болнице у Зворнику биће издвојено око 29 милиона КМ, од чега око 19 милиона КМ за набавку медицинске и немедицинске опреме - рекао је директор ове здравствене установе Иван Поповић.

Он је појаснио да ће око 10 милиона КМ коштати грађевински радови који обухватају изградњу новог блока болнице, реконструкцију и адаптацију постојећег дијела болнице, изградњу паркинг-галерије, као и уређење околног простора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана