Cvijanović: Zajednička komemoracija na Krfu trajno povezuje srpski i grčki narod

GS
Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas na Krfu sa guvernerkom Jonskih ostrva Rodi Kraca Cagaropulu.

- Okupili smo se ovdje povodom važnog istorijskog događaja. To je zajednička komemoracija na Krfu koja trajno povezuje srpski i grčki narod. To pokazuje veliku dimenziju i šta sve znači solidarnost i prijateljstvo - rekla je Cvijanović.

Istakla je da ovaj događaj stanuje u institucijama Srpske, Srbije, Grčke, ali i kod domaćeg stanovništva.

Na sastanku je razgovarano i o evropskim integracijama, prenosi RTRS.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović položila je danas vijenac na spomen ploču u luci Gavija, na mjestu na kojem su 6. januara 1916. godine iskrcani prvi srpski vojnici.

- Spomen-ploča je postavljena u znak zahvalnosti grčkom narodu koji je našim sunarodnicima tada pružio utočište i neophodnu pomoć - objavila je predsjednica Srpske na Instagram nalogu.

Guverner Jonskih ostrva Rodi Kraca Cagaropulo istakla je da joj je velika čast što su danas dočekali predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović u Guvernatu Jonskih ostrva, jer, kako je naglasila, pored institucije koju predstavlja, ona je i jedna veoma bitna zvaničnica iz prijateljske zemlje.

"Drago mi je da se i naše istorijske veze održavaju i danas, što potvrđuje i zajednička komemoracija stradalnicima koji su našli utočište na Krfu. Veoma je značajno da njegujemo kulturu sjećanja i pamtimo našu istoriju da bi zajedno izgradili budućnost mira, saradnje i podrške u našem regionu", istakla je Cagaropulo.

Ona je dodala da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske razgovarano i o izazovima sa kojima se danas susreću Srpska i Grčka, ali i o procesu evropskih integracija. "Svaka zemlje ima različite izazove ali je bitno da imamo zajednički cilj, da se cijela Jugoistočna Evropa poveže jakim političkim, strateškim, kulturnim i investicionim vezama. Budućnost regije zavisi od toga koliko možemo da ojačamo naše veze.

Nastavićemo saradnju jer je naš cilj zajednički i u korist svih naših naroda", istakla je guverner Jonskih ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana