Цвијановић: Заједничка комеморација на Крфу трајно повезује српски и грчки народ

ГС
Foto: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић састала се данас на Крфу са гувернерком Јонских острва Роди Краца Цагаропулу.

- Окупили смо се овдје поводом важног историјског догађаја. То је заједничка комеморација на Крфу која трајно повезује српски и грчки народ. То показује велику димензију и шта све значи солидарност и пријатељство - рекла је Цвијановић.

Истакла је да овај догађај станује у институцијама Српске, Србије, Грчке, али и код домаћег становништва.

На састанку је разговарано и о европским интеграцијама, преноси РТРС.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић положила је данас вијенац на спомен плочу у луци Гавија, на мјесту на којем су 6. јануара 1916. године искрцани први српски војници.

- Спомен-плоча је постављена у знак захвалности грчком народу који је нашим сународницима тада пружио уточиште и неопходну помоћ - објавила је предсједница Српске на Инстаграм налогу.

Гувернер Јонских острва Роди Краца Цагаропуло истакла је да јој је велика част што су данас дочекали предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић у Гувернату Јонских острва, јер, како је нагласила, поред институције коју представља, она је и једна веома битна званичница из пријатељске земље.

"Драго ми је да се и наше историјске везе одржавају и данас, што потврђује и заједничка комеморација страдалницима који су нашли уточиште на Крфу. Веома је значајно да његујемо културу сјећања и памтимо нашу историју да би заједно изградили будућност мира, сарадње и подршке у нашем региону", истакла је Цагаропуло.

Она је додала да је на састанку са предсједником Републике Српске разговарано и о изазовима са којима се данас сусрећу Српска и Грчка, али и о процесу европских интеграција. "Свака земље има различите изазове али је битно да имамо заједнички циљ, да се цијела Југоисточна Европа повеже јаким политичким, стратешким, културним и инвестиционим везама. Будућност регије зависи од тога колико можемо да ојачамо наше везе.

Наставићемо сарадњу јер је наш циљ заједнички и у корист свих наших народа", истакла је гувернер Јонских острва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана