Brišu razlike u platama činovnika

Marijana Miljić
Brišu razlike u platama činovnika

Banjaluka - Vlada Republike Srpske uveliko radi na usklađivanju primanja zaposlenih u cjelokupnom javnom sektoru, a time su obuhvaćeni radnici u republičkoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama, ali i činovnici u lokalnim administracijama.

Time bi svi zaposleni sa istom stručnom spremom i radnim mjestom trebalo da imaju jednake plate, što sada nije slučaj. Najveća odstupanja su u gradovima i opštinama, gdje se plate radnika na istim pozicijama drastično razlikuju.

Vlada RS zatražila je početkom prošle godine od svih institucija, javnih preduzeća i fondova i ustanova koje djeluju pod njenim kišobranom da joj dostave spisak primanja svih zaposlenih s ciljem usklađivanja plata.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS kazali su da je usklađivanje primanja zaposlenih u oblasti javne uprave, odnosno u administraciji završeno, te da je time okončana prva faza ovoga procesa sa čim će ovih dana biti upoznati i predstavnici Sindikata uprave RS i socijalni partneri.

- Vlada je u decembru prošle godine donijela set zakonskih rješenja kojima se uređuje sistem plate zaposlenih u republičkim organima uprave i javnim službama. Slijedi druga faza koja podrazumijeva usklađivanje primanja i za zaposlene u javnom sektoru. Isti posao koji je, u ovoj oblasti, odrađen za zaposlene u javnoj upravi, primjenom novog Zakona o lokalnoj samoupravi, biće organizovan i za zaposlene u organima opštinskih, odnosno gradskih uprava - naveli su u Ministarstvu uprave RS.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Predrag Duduković ističe da ne zna zašto nadležnima u Srpskoj treba toliko vremena da usklade plate radnika u javnom sektoru.

- To se može uraditi veoma brzo. Usklađivanje plata podrazumijeva to da jedan dio plata definitivno bude smanjen, jer su primanja pojedinaca mnogo veća nego što bi trebalo da budu i potrebno ih je dovesti na istu mjeru, odnosno da radnici sa istim radnim mjestom i spremom imaju iste plate. Sve to je moguće uraditi u roku od nekoliko mjeseci i za to nikako nisu potrebne godine - naveo je Duduković.

S druge strane, Duduković kaže da se usklađivanje plata između javnog i privatnog sektora u Srpskoj ne može očekivati uskoro.

- Prosječna plata u realnom sektoru je oko 550 maraka, a u javnom više od 1.000. Upravo je taj disbalans u plati jedan od glavnih razloga zbog kojih većina građana želi da radi u javnom sektoru. Ovaj disbalans treba što prije da bude promijenjen kako bi poslovanje u realnom sektoru bilo poboljšano - rekao je Duduković.

Sindikat

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da danas sa Vladom Srpske i predstavnicima sindikata počinju pregovori o kolektivnom ugovoru.

- Na dnevnom redu su i ostala otvorena pitanja pa ćemo vidjeti hoće li biti riječi i o platama - naveo je Vrhovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana