Srbija kao žrtva NATO agresije ima pravo da traži ratnu štetu

SRNA
Srbija kao žrtva NATO agresije ima pravo da traži ratnu štetu

BEOGRAD - Srbija, kao žrtva protivpravnog akta - NATO agresije, ima pravo na naknadu ratne štete, navodi se u "Beogradskoj deklaraciji" usvojenoj na međunarodnog konferenciji "Od agresije do novog pravednog poretka".

U deklaraciji se navodi da je NATO agresija ilegalan, osvajački i zločinački rat protiv suverene, miroljubive evropske zemlje, preduzet bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, uz najgrublje kršenje Povelje UN, Završnog dokumenta OEBS-a iz Helsinkija i osnovnih principa međunarodnog prava.

Ukazano je da je agresija izvršena pod lažnim izgovorima da Albancima prijeti "humanitarna katastrofa" i poručeno da se odgovornost NATO-a ne može se ničim umanjiti, saopštio je organizator međunarodne konferencije "Beogradski forum za svet ravnopravnih".

U deklaraciji je naglašeno da je NATO 1999. godine vratio rat na tlo Evrope u kome je Evropa učestvovala protiv same sebe.

"U agresiji je stradalo 1.139 vojnika i policajaca, oko 3.000 civila, među kojima 89 dece, dok je oko 10.000 ljudi ranjeno. Daleko su veće posledice produženog dejstva oružja sa osiromašenim uranijumom i otrovnim jedinjenjima", navedeno je u deklaraciji.

Naglašeno je da je NATO priznao da je napadom na SR Jugoslaviju prekršio međunarodno pravo i da je koristio municiju sa osiromašenim uranijumom.

Upućen je apel da se obnovi rad posebnih državnih i stručnih tijela za utvrđivanje posljedica NATO agresije na zdravlje građana i životnu sredinu, te da se ratni zločini protiv civila i zbog nepoštovanja ratnih konvencija procesuiraju i sankcionišu.

Izražena je snažna podrška i solidarnost sa naporima Srbije u otklanjanju posljedica NATO bombardovanja i nastojanjima da ne dozvoli da se oružana agresija nastavlja drugim sredstvima.

Potpisnici deklaracije su izrazili punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije u međunarodno priznatim granicama u kojima je nastavila svoje članstvo u UN, OEBS-u i drugim univerzalnim međunarodnim organizacijama.

Iskazana je duboka zabrinutost zbog masovnog kršenja osnovnih ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji nastavljanjem njihovog sistematskog protjerivanja, kao i sprečavanjem slobodnog i bezbjednog povratka više od 250.000 protjeranih Srba i drugih nealbanaca u njihove domove i na imanja.

"Uvjereni smo da se status pokrajine Kosovo i Metohija, može rješavati isključivo u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine koja ima trajni, pravno opšteobavezujući karakter", navedeno je u deklaraciji.

Učesnici konferencije dali su i ocjenu aktuelnih dešavanja u svijetu i iznijeli stav da je Ukrajinska kriza posljedica strategije širenja NATO-a na Istok, pri čemu su iznevjereni svi dogovori da neće biti ekspanzije.

"Vjerujemo da se kriza može riješiti mirnim putem, uz priznavanje i otklanjanje uzroka i garantovanja jednake bezbjednosti za sve države. Zajednička budućnost čovječanstva isključuje egoizam i uske prilaze kakva je teza o bezbjednosti `zlatne milijarde`", navedeno je u deklaraciji.

Učesnici međunarodne konferencije održane 22. i 23. marta u Beogradu najoštrije su osudili gnusni, bestijalni i provokativni teroristički napad u Moskvi, u kojem je nastradao veliki broj nedužnih ljudi, te pozvali na odlučnu, koordinisanu borbu protiv terorizma kao globalne opasnosti koja ugrožava sve narode svijeta.

Međunarodna konferencija "Od agresije do novog pravednog poretka", na kojoj je učestvovalo više od sto stranih gostiju, održana je povodom 25 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana