Skulptura „Sima Igumanov sa siročićima” obnovljena i vraćena na Terazije

Srna
Skulptura „Sima Igumanov sa siročićima” obnovljena i vraćena na Terazije

BEOGRAD - Obnovljena skulptura "Sima Igumanov sa siročićima", koju su komunisti skojevci prije 70 godina uništili čekićima i uklonili sa reprezentativne Igumanovljeve palate u Beogradu, danas je vraćena na ovo zdanje na Terazijama, a svečanom činu prisustvovao je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Vraćanju rekonstruisane skulpture prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Patrijarh Porfirije je izrazio veliku radost, jer se rekonstruisan spomenik vraća na mjesto gdje je bio od podizanja zdanja 1938. godine, te podsjetio da su ovaj spomenik oštetili i uklonili ideološki ostrašćeni ljudi pedesetih godina prošlog vijeka.

"Sima Igumanov je jedan od velikih zadužbinara srpskog naroda. Rodom iz Prizrena, bio je bogati trgovac, istovremeno duboki pravoslavac i autentični Srbin. Sve što je za života stekao dao je na korist narodu", naveo je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je zadužbinarstvo jedna od najvećih vrlina mnogih sinova srpskog pravoslavnog naroda, a da je zadužbina Sime Igumanova, koja je nacionalizovana poslije Drugog svjetskog rata, 1991. godine vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, saopšteno je iz grada Beograda.

"Od izdavanja u zakup održava se Prizrenska bogoslovija i stipendira se 300 đaka i studenata poreklom sa Kosova i Metohije", naglasio je patrijarh Porfirije.

Selaković je rekao da je zadovoljstvo danas prisustvovati ispravljanju velike istorijske nepravde, te podsjetio da je Simi Andrejeviću cijela duhovna vertikala u porodici bila satkana od stvaralaca i boraca za srpsku slobodu, prosvjetu i nezavisnost.

On je istakao da se prilikom vraćanja Zadužbine u posjed Srpske pravoslavne crkve prije 30 godina započelo sa inicijativama da se skulptura obnovi i vrati na krov Igumanove palate.

"Upravo na 30. godišnjicu od pokretanja inicijative uspeli smo da obnovimo ovaj značajan spomenik koji će decenijama koje su pred nama predstavljati krunu na Terazijama, a koja je nedostajala skoro 70 godina", rekao je Selaković.

Vesić je rekao da je Beograd, poslije postavljanja spomenika Stefanu Nemanji i despotu Stefanu Lazareviću, dočekao da se i obnovljena skulptura "Sima Igumanov sa siročićima" vrati na Igumanovu palatu.

"Vraćamo se svojoj istoriji, kulturi i tradiciji, kao i sećanju na naše zadužbinare. To više nije incident ili pokušaj, već naša politika. Vraćanje skulpture tamo gde joj je i mesto jeste dokaz da Beograd ceni svoju istoriju i kulturu", rekao je on.

Skulptura je rekonstruisana u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, koji je istakao da je rad na njenoj obnovi trajao oko tri godine, te da su radovi bili zahtjevni, jer je skulptura imala više od 30 pokidanih ili devastiranih dijelova, kao i oko 35 do 40 odsto nedostajućih dijelova originalne skulpture.

Nekadašnja kompozicija, rad vajara Lojzea Dolinara, krasila je ugaoni vrh Palate Sime Igumanova od 1938. do 1950. godine, kada su je pripadnici komunističke vlasti uništili i uklonili.

Skulptura je montirana na vrhu Igumanovljeve palate na Terazijama krajem januara 1939. godine i ona predstavlja Simu Igumanova sa rano preminulim sinom i južnosrbijanskom omladinom čiji je veliki dobrotvor.

Ovu tri i po metra visoku bronzanu skulpturu razbili su maljevima i uklonili skojevci nakon Drugog svjetskog rata.

Igumanovljeva palata podignuta je 1938. prema projektu Petra i Branka Krstića u stilu modernizma.

Na pročelju fasade nalazi se natpis: "Zadužbina Sime Andrejevića Igumanova Prizrenca".

Sima Igumanov, trgovac, otvorio je 1872. u Prizrenu Bogoslovsko-učiteljsku školu, čije je izdržavanje obezbijedio time što je podigao palatu na Terazijama i stvorio zadužbinu koja je donosila redovne prihode.

Zamišljena je u modernizovanoj verziji srpsko-vizantijskog stila. Ovaj objekat proglašen je za kulturno dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana