Mekalister: Britanski KFOR odgovoran za pakao u Livadicama

Srna
Mekalister: Britanski KFOR odgovoran za pakao u Livadicama

BEOGRAD - Britanski Kfor odgovoran je za teroristički napad na autobus “Niš ekspresa” kod Podujeva kada je ubijeno 12, a ranjeno 43 Srba, rekao je bivši istražitelj Unimika na Kosovu i Metohiji Džo Mekalister.

Mekalister je, uoči obilježavanja 20 godina od terorističkog napada na autobus “Niš ekspresa”, rekao da je obavještajni tim policije Unmik od svojih doušnika u terorističkim ćelijama OVK dobio podatke da se sprema napad na autobuse sa Srbima, ali nisu znali gdje će tačno biti postavljena bomba.

On je naveo da je to saopšteno Kforu i da su Britanci dobili zadatak da obezbijede maršrutu i trebalo je da oni zaustave konvoj prije pregleda trase kretanja autobusa.

“Zašto to nisu uradili, postoje dvije pretpostavke. Prva je da su pokušali da kontaktiraju vođu konvoja, ali nisu uspjeli, a druga je da im je neko naredio da to ne urade. Šta god da se desilo, oni su odgovorni za pakao u Livadicama”, rekao je Mekalister za “Večernje novosti”.

Ovaj, sada penzionisani pukovnik Kanadske konjičke policije sjeća se da je dan kasnije iz Peći došao u Livadice da preuzme istragu i da je bio šokiran, vidjevši da je Kfor za samo 24 sata asfaltirao krater nastao od postavljene bombe.

On je istakao da su uprkos očiglednoj sabotaži vojske, policajci Unmika uspjeli da pronađu opušak cigarete sa tragovima DNK Fljorima Ejupija na mjestu odakle je aktiviran upaljač bombe, a nezvanične informacije da je riječ o čovjeku koji radi za CIA, odmah su stigle iz kriminalističke laboratorije u Njemačkoj.

Mekalister je ispričao da su Ejupija i još dvojicu uhapsili specijalci Kfora, koji su kasnije, kako mu je preneseno, zbog bezbjednosti prebačeni u bazu “Bondstil”, a da ekipi kanadskog pukovnika nije dozvoljeno da tamo uđe.

Ejupi je, kako je naveo, navodno iste noći i pobjegao dok su oni čekali dozvolu za ulazak u bazu. Kada su on i njegov tim tražili da razgovaraju sa komandom straže o okolnostima bjekstva, rečeno im je da su svi već vraćeni u SAD zbog navodnog propusta.

Mekalister je napomenuo da je na drugi posao prebačen kada je uz pomoć svog doušnika pronašao četvrtog osumnjičenog za bombaški napad na autobus, kao i da je francuski oficir koji je vodio posebnu istragu o bjekstvu Ejupija naglo je napustio misiju.

On je rekao da su Srbi mnogo propatili na Kosovu dolaskom Unmika i Kfora koji su imali zadatak da ih zaštite, ali se sada, kako je naveo, iskreno nada da još nije kasno da krivce stigne kazna.

Aktiviranjem mine na magistralnom putu, 16. februara 2001. godine u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice. U napadu je na licu mjesta poginulo 10 ljudi, a još dvoje je podleglo povredama kasnije. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana