Makron i Šolc traže nove izbore na sjeveru KiM

GS
Foto: Tanjug/AP

ZVEČAN -Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na sjeveru Kosova i Metohije. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.

Određen jednomjesečni pritvor dvojici državljana Srbije

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomjesečni pritvor dvojici Srba čiji su inicijali S.J. i I.S. koji su uhapšeni na sjeveru Kosova, saopšteno je iz Suda.

Sud je prihvatio zahtjev specijalnog tužilaštva samoproglašenog Kosova da bude određen jednomjesečni pritvor dvojici Srba uhapšenih pod sumnjom da su počinili krivična djela pripremanje terorističkih djela ili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova, neovlašteno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja i učešće u masi koja čini krivično djelo i huliganizam.

Policija samoproglašenog Kosova juče je saopštila da je na sjeveru Kosova uhapsila dvojicu državljana Srbije.

U saopštenju je navedeno da su u vozilu imali ambleme sa nacionalnim obilježjima i niz drugih nedozvoljenih predmeta. 

Makron i Šolc traže nove izbore na sjeveru KiM

Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što prjie organizuju nove izbore u opštinama na sjeveru KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, njemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žosep Borelj održali  sa predsjednicima Srbije i tzv Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.  

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters. 

Prenio je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti ''jasnih odluka“ u vezi sa situacijom na sjeveru KiM. 

Srbi sa sjevera poručuju da traže da im djeca žive slobodno

Srbi iz Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, koji četvrti dan mirno protestuju, poručuju da traže da njihova djeca žive slobodno.

Majka dve kćerkice, učenice osnovne škole, Aleksandra Kovačević, rekla je Srni da je u Zvečanu i vjerovatno u svim opštinama na sjeveru Kosova najteže biti majka.

„Iz dana u dan bdemo nad decom. Ovo je psihičko iznurivanje i iscrpljivanje i nas roditelja, i naše dece. Razlog više je što, eto, umesto da se raduju završetku školske godine i slave maturu, deca se kriju po kućama. Verujte, iz časa u čas kako čuju huk helikoptera počinju da drhte i da se tresu, a to, makar da ste i od kamena, ubija svaku nadu u bolje sutra“, rekla je ona.

Kovačevićeva se, kao i većina Srba sa sjevera Kosova, plaši da će sjever doživjeti sudbinu srpskih enklava južno od Ibra.

„Znamo da je i dole Kfor zaposedao jedno po jedno selo, jednu po jednu opštinu i, eto, Srbi su tamo doživeli da se u većini čistih srpskih sredina prebrajaju sada na prste“, rekla je ona.

Mještani Zvečana strepe da je bodljikava žica kojom je opštinska zgrada opasana, koju dodatno čuvaju pripadnici Kfora, koji se slobodno šetaju ulicama oslonjenim na Crkvu Svetog Đorđa i opštinsku zgradu, signal da će iz nje, kao što se to dogodilo u Štrpcu na krajnjem jugu Kosmeta, biti protjerane srpske institucije.

 

Mještanin S. Šćepanović ogorčen je zbog prisustva ROSU jedinica u zgradi opštine u kojoj su svi do jednog mještani Zvečana ostvarivali kakva-takva prava.

„Čini mi se i evo upravo oko toga vodimo raspravu da je odluka o postavljanju pet kontrolnih punktova Kfora oko centra varoši i prisustvo Kfora na svakom koraku potvrda da se ovde sprema vojna uprava“, kaže on, dok njegov komšija Miodrag L. sumnja da je sve dogovoreno i da običan čovjek treba samo da trpi i ćuti iščekujući bolje dane, kako veli, po onoj narodnoj „strpljen spasen“.

I građani sa područja opštine Leposavić, poput Srba iz Zubinog Potoka i Zvečana, četvrti dan mirno protestuju ispred sjedišta opštine Leposavić, tražeći da iz nje izađe nelegalni gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, koji je u pratnji ROSU jedinice nasilno ušao u objekat u kojem su smještene srpske institucije.

Objekat opštinske zgrade ograđen bodljikavom žicom obezbjeđuju američki vojnici u sastavu Kfora, a u samom objektu, kako tvrde mještani „boravi“ znatan broj dugim cijevima naoružanih pripadnika ROSU jedinice.

Ispred opštinskog objekta postavljene su zastave samoproglašenog Kosova, Srbije, UNMIK-a i opštine Leposavić.

Na bodljikavoj žici kojom Kfor štiti zaposjednute pozicije vijore se zastave Srbije iza kojih pripadnici Kfora uglavnom ne stariji od 25 godine čame s puškama na gotovs.

Mještani Leposavića iz straha od mogućih „napakovanih“ optužnica ne žele da im se imena spominju i navode da su mnogi koji su se odvažili da javno progovore morali da se spakuju i potraže dom u centralnoj Srbiji.

„Jedino što tražimo je da nam dozvole da nam djeca žive slobodno“, rekao je Srni M. Budimirović.

On je istakao da djeca svakodnevno preživljavaju strah. „Živeti u uslovima svakodnevnog straha za život dece je gore od bilo koje boleštine jer nema ništa teže, kako veli, nego gledati dete od tri četiri godine kako se trese i ne izlazi iz naručja roditelja“, naveo je on.

Predstavnici Srpske liste poručili Hetemiju da može slobodno da napusti zgradu opštine

Predstavnici Srpske liste Slavko Simić i bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, poručili su danas preko Kfora gradonačelniku Leposavića Ljuljzimu Hetemiju, koji se skoro 80 sati nalazi u opštini, da može da napusti zgradu, ali da mu narod neće dozvoliti da se vrati, saznaje Tanjug.

Simić i Todić dali su garancije Kforu da narod neće sprečavati Hetemija da napusti zgradu opštinu, ali da mu sigurno neće dozvoliti da ponovo uđe u nju.

Hetemi je preko Kfora poručio da želi da ode kući, ali da mu to ne dozvoljavaju iz Prištine.

Slavković: Radnici opštinske uprave u Zvečanu nastaviće mirni protest

Radnici opštinske uprave u Zvečanu nastaviće da mirno protestuju sve dok se prištinski specijalci i lažni gradonačelnik ne povuku iz zgrade opštine koju su okupirali, izjavila je danas Radmila Slavković, načelnica opštinske uprave.

"Naši radnici od petka svakog dana mirno protestuju ispred svoje zgrade opštine, koju su gradili naši očevi, i neće odustati od zahteva da se prištinski specijalci i lažni gradonačelnik povuku iz naše opštine koju su okupirali, a stanje vrati na četvrtak prošle nedelje", istakla je ona.

Slavkovićeva je rekla da je "sumanutom odlukom Prištine" da u zgrade opštine Zvečan pošalje do zuba naoružane specijalce, onemogućen normalan rad radnika opštine Zvečan i pružanje usluga svim građanima.

"Zato ćemo nastaviti sa našim protestima i svi radnici opštine Zvečan će se upisivati kao dokaz redovnosti, odgovornog ponašanja prema radnim obavezama i građanima, čime želimo da pošaljemo poruku čitavom svetu da mi imamo pravo na rad, pravo da zaradimo svoje plate i njima hranimo svoju decu, i od toga nećemo odustati", dodala je ona.

Kurti ne odustaje: Gradonačelnici da obavljaju posao iz opštinskih zgrada

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ponovio je danas da gradonačelnici tri opštine na sjeveru Kosova i Metohije treba da obavljaju svoj posao iz opštinskih zgrada.

„Kandidati koji su pobedili moraju da rade posao za koji su plaćeni, a radno mjesto gradonačelnik mora da bude u zgradi opštine", kazao je Kurti, prenosi Koha.

On smatra da izabrani gradonačelnici imaju legitimitet, iako ne pun i normalan zbog, kako tvrdi, pritiska Beograda da Srbi bojkotuju izbore.

Prema njegovom mišljenju, ne mogu se praviti paralelne strukture van zvaničnih objekata.

„Oni koji učestvuju u demokratskim procesima ne mogu da snose odgovornost", smatra Kurti.

On je rekao da je tzv. Kosovo u teškoj situaciji zbog, kako tvrdi, oružanih grupa koje se, prema njegovim riječima, pretvaraju da su demonstranti.

U Prištini sutra vanredna sjednica parlamenta o situaciji na sjeveru KiM

Parlament u Prištini sutra će održati vanrednu sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti situacija na sjeveru Kosova i Metohije.

To je za „Reporteri" potvrdila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari Lila.

„Da, sjednica će biti održana sutra od 10 časova", rekla je ona.
Održavanje vanredne sednice prethodno su zatražile dve opozicione stranke, PDK i LDK, a od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija očekuje se da podnese izvještaj o situaciju na sjeveru.

Borelj osudio nasilje na KiM, nastaviće razgovore sa uključenim stranama

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da se nasilje na KiM mora osuditi, dodavši da će nastaviti da razgovara sa uključenim stranama.

„Moramo insistirati na tome da nasilje nije put kojim treba ići. Nasilje se mora osuditi, a počinioci ovog nasilja moraju odgovarati. Svi moraju da se trude da izbjegnu bilo kakvu vrstu eskalacije i nekoordinisanih poteza", rekao je Borelj po dolasku na Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

On je dodao da je juče u Slovačkoj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odigra svoju ulogu u smirivanju krize, prenosi Rojters.

Kako je naveo, nada se da će istu poruku prenijeti i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moldaviji.

Zvečan: Plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom žicom

Srbi u opštinama na sjeveru KiM nizom nenasilnih akcija nastavljaju da se suprotstavljaju okupaciji sjevera Pokrajine od Prištine, pa su tako vaspitačice predškolske ustanove "Lane" iz Zvečana danas izvele dve plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom zicom, a povodom Svjetskog dana djece.


Leposavić: KUD "Kopaonik" nastupa ispred bodljikave žice i specijalaca

Kulturno umjetničko društvo "Kopaonik" nastupa ispred opštine Leposavić uz srpske tradiocionalne pjesme.


Vučić: Molio sam jutros Srbe sa sjevera KiM da istraju u borbi - na miran način
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Tanjugu da je jutros razgovarao sa Srbima sa sjevera KiM i molio ih da istraju u borbi za pravo i pravdu, kao i da to čine, prije svega u odnosu prema Kforu na miran način.

Osmani: Srbiji nije mesto među evropskim narodima

Vljosa Osmani, predsjednica Kosova, izjavila je na samitu Evropske političke zajednice koji se održava u Kišinjevu da su Srbija i kriminalne strukture odgovorne za eskalaciju nasilja na Kosovu i da Srbiji nije mjesto na ovom evropskom samitu, kao ni u evropskoj zajednici naroda.

Borelj osudio nasilje na KiM, nastaviće razgovore sa uključenim stranama
 Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da se nasilje na KiM mora osuditi, dodavši da će nastaviti da razgovara sa uključenim stranama.

On je na marginama Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu rekao da je juče u Slovačkoj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odigra svoju ulogu u smirivanju krize, prenosi Rojters.

Kako je naveo, nada se da će istu poruku prenijeti i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moldaviji.    

U Leposaviću situacija mirna
 U Leposaviću je trenutno situacija mirna, građani su ispred opstine, a jedna grupa je noć provela u dežurstvu, javlja izvještač Tanjuga.
Ispred opštine se nalazi italijanski kontigent KFOR-a.

U 10.00 sati Kulturno umjetničko društvo "Kopaonik" organizovaće nastup, gdje će tradicionalnim pesmama i igrama pokazati da su Srbi miroljubiv narod i da ne žele sukobe.


KFOR kontroliše glavnu raskrsnicu na ulasku u Zvečan

To je urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmjeste na mjestima gdje su bili pripadnici takozvane kosovske policije. Takođe, dodatne snage Kfora raspoređene su na ulazu u Zvečan iz pravca Kosovske Mitrovice.

Srbi se i ovoga jutra okupljaju ispred opštine Zvečan, a radnici ove opštine, koji od petka ne mogu da uđu na svoj posao, danas su ispred bodljikave žice na improvizovanoj prijavnici počeli da se upisiju da su došli na posao.

Kako kažu, na ovaj način žele da pokažu da im je zbog nasilnog i nelegalnog upada Kutijevih specijalaca i lažnih gradonačelnika i blokade gradske opštine koju su pretvorili u nekakve kasarne, Srbima uskraćeno osnovno ljudsko pravo - pravo na rad, pored toga što im je ugrožena bezbjednost i egzistencija.

Milović: Istina je na našoj strani, mirni otpor naše najjače oružje

Jutros su radnici lokalne samouprave u Zvečane izveli mali perforamans, potpisujući se u listu dolaska, pokazujući da žele da se vrate u kancelarije. Kfor je tokom noći ojačao pozicije na raskrsnicama u Zvečanu i drugim sredinama na sjeveru KiM. To je rezultat sinoćnog zahteva Srba da Kfor rasporedi svoje jedinice kako bi se sprečile sve moguće provokacije do kojih je juče popodne dolazilo u Zvečanu.

Dragiša Milović, bivši predsjednik Opštine Zvečan kaže za RTS da se, nakon povreda, osjeća bolje.

“Nas više brine stanje Dragiše Galjka, koji je ranjen iz vatrenog oruža, pripadnik kosovske policije je pucao u njega, njemu pre svega želimo oporavak. Njegovo stanje je i dalje teško, razmatramo da ga pošaljemo u Beograd, jer radi se o dosta teškim povredama karlice, krvnih sudova. On je u svesnom stanju, razgovara, ali ćemo konzilijarno odlučiti kako dalje sa njim", navodi Milović.

Kaže da su scene na sjeveru KiM mogle da se izbjegnu, da je bilo dobre volje.

Građani se okupljaju ispred bodljikave žice u Zvečanu
Radnici Opštine Zvečan i ovog jutra došli su ispred zgrade u sedam časova gdje su se potpisali u knjigu evidencije da su i danas prisutni na svojim radnim mjestima.

Zgrada Opštine opasana je bodljikavom žicom i kordonom Kfora. Kako javlja reporter Kosovo onlajna, noć u Zvečanu je protekla mirno, a takvo je i trenutno stanje.

Pored radnika opštine, i ostali građani se polako okupljaju ispred bodljikave žice i metalne ograde koju su postavili vojnici Kfora, gdje će i danas nastaviti sa mirnim protestom, tražeći ispunjenje svojih zahtjeva.

Pripadnici Kfora danas se nalaze i na ulazu u Zvečan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana