Banjalučki gimnazijalci iz Moskve donijeli tri medalje

nezavisne.com
Banjalučki gimnazijalci iz Moskve donijeli tri medalje

Banjaluka - Da prirodne nauke nisu bauk dokazalo je osam banjalučkih gimnazijalaca koji su osvojili tri bronzane medalje na Olimpijadi metropola u Moskvi.

Takmičenje u prijestonici Rusije, koje je trajalo od 2. do 7. septembra, okupilo je po osam srednjoškolaca iz 33 svjetske metropole.

Aleksa Račić i Sergej Krčmar nagrađeni su u takmičenju iz fizike, a Marko Jojić je bronzani iz matematike. Osim fizike i matematike, učesnici su se takmičili i iz hemije i informatike.

Aleksa Račić, učenik četvrtog razreda programa Međunarodne mature (IB program) u banjalučkoj Gimnaziji, kaže da mu je ovo drugo takmičenje na Olimpijadi metropola, a prvo iz oblasti fizike.

“Osvojio sam bronzu iz fizike. Prošle godine sam se takmičio iz matematike i osvojio sam takođe bronzu. Ovaj put je bilo malo teže spremiti se jer sam mijenjao predmet, a inače imam više iskustva iz matematike”, rekao je Račić.

Dodaje da je takmičenje teško te da zahtijeva inovativnost prilikom rješavanja zadataka.

“Zadaci na ovom takmičenju traže inovativnost, da se sjetite nekih malih stvari da biste došli do rješenja. Pored takmičarskog dijela, ljepota Olimpijade je u upoznavanju drugih učenika, sa kojima dijelimo slična interesovanja”, kazao je Račić.

Grad na Vrbasu predstavljali su i Nikola Župljanin, Jovan Stoiljković, Leon Kosić, Filip Beštić i Milica Milašinović.

Nikolina Župljanin, učenica četvrtog razreda prirodno-matematičkog smjera u banjalučkoj Gimnaziji, kaže da je takmičenje bilo teško, ali da je uživala u svakom trenutku provedenom u Moskvi.

“Ove godine sam prvi put dio takmičarskog tima na Olimpijadi metropola. Takmičila sam se iz matematike i mada nisam osvojila individualnu medalju zadovoljna sam rezultatom naše škole, posebno zato što mi nemamo posebne pripreme prije takmičenja”, rekla je ona. Dodaje da su tokom boravka uspjeli vidjeti i mnoge ljepote Moskve.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije Banjaluka, kaže da je jako ponosna na rezultate svojih učenika, koje treba pohvaliti, ali i ohrabriti da nastave nizati uspjehe.

“Kao dugogodišnji profesor banjalučke Gimnazije navikla sam na odlične rezultate naših učenika, ali uvijek iznova budem zadivljena i ponosna na njih”, rekla je Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana