Monodrama Sanje Milardović na "Zapletu" u Banjaluci: Svako preživljavanje jedno malo čudo

Milanka Mitrić
Foto: A. Čavić

BANjALUKA - Kome je teže, čovjeku ili kitu, pita se glumica i režiserka Sanja Milardović u monodrami "Mala čuda", komadu o životu i haosu oko nas i u nama, koji je odigran sinoć, druge takmičarske večeri 15. Međunarodnog festivala "Zaplet" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Autorka i glumica sama na sceni prikazuje situacije, borbe i mala i velika čuda, iz prošlosti i sadašnjosti, suočavanje s gubicima, sopstvenim mislima i akcijama. Njen lik je Ana, žena koja se suočava sa gubitkom voljene osobe, i koja piše roman, gdje pronalazi priču u ženi Flori, koju izmišlja za potrebe pisanja tog romana, i za koju smišlja njenu apsurdnu životnu priču.

- U jednosatnom putovanju na relaciji unajmljenog stana u koji je Ana uselila tražeći mir, i Florinog svijeta koji počiva na apsurdnim zakonitostima i diskutabilnim izborima, publika ima priliku otkriti je l' teže biti čovjek ili kit, od kakvih čuda je sazdana svakodnevica sviju nas, što su ideje koje dobivamo i gubimo svakim danom te kako nam one doslovno mogu spasiti život - zabilježeno je o radnji ove predstave.

Ana je žena koja je sebe u tom stanu izolovala od svijeta i u čitavom tom vrtlogu osame, razmišljanja i ludila nalazi svoje sigurno mjesto, u kojem pokušava da se nosi sa sobom i svijetom oko sebe, shvatajući na kraju, ipak, da je teže čovjeku nego kitu.

-  "Mala čuda" su nastala kao skup svega što bih ja htjela da kažem i sve što pozorište u kojem ja radim jeste. Priča je nastajala dugo, godinama sam razmišljala o različitim idejama, stavovima, o nekim apsurdnostima života koje nas okružuju, ali bazično uvijek je bila ista stvar - teške stvari se dešavaju, super da smo preživjeli. To je ideja od početka do kraja, a sve ostalo je nastajalo usput - rekla je režiserka Sara Milardović na okruglom stolu nakon odigrane predstave.

Proces pisanja, glume i režiranja je, kako je objasnila, bio zahtjevan, i dugotrajan.

- Bio je to proces kakav inače ranije nisam radila i shvatila sam da  ljudi tako inače ne rade, jer je trajalo dugi niz godina. Ove stvari su nastale iz onoga kako ja stvarno stvaram i kad pišem i radim za filmove. To je nekakvo ludilo u sobi, gdje ti odjednom pričaš, pa si sad ovo, pa si ono. Ideja Flore se javila kao ono, šta bi bilo kad bi rekao sve što pomisliš, šta bi bilo kada bi bio zbog toga glupo kažnjen. To je bio jedan potpuni apsurd sistema i lika - objasnila je ona.

Milardovićeva je rekla da publika različito reaguje na predstave, te da uvijek tokom izvođenja komada bude improvizacije, kao i da se predstava prvobitno zvala "Instrukcije za šamana".

Na programu festivala, koji će trajati do četvrtka, večeras je predstava "Gubitnik" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana