Монодрама Сање Милардовић на "Заплету" у Бањалуци: Свако преживљавање једно мало чудо

Миланка Митрић
Foto: А. Чавић

БАЊАЛУКА - Коме је теже, човјеку или киту, пита се глумица и режисерка Сања Милардовић у монодрами "Мала чуда", комаду о животу и хаосу око нас и у нама, који је одигран синоћ, друге такмичарске вечери 15. Међународног фестивала "Заплет" у Градском позоришту "Јазавац".

Ауторка и глумица сама на сцени приказује ситуације, борбе и мала и велика чуда, из прошлости и садашњости, суочавање с губицима, сопственим мислима и акцијама. Њен лик је Ана, жена која се суочава са губитком вољене особе, и која пише роман, гдје проналази причу у жени Флори, коју измишља за потребе писања тог романа, и за коју смишља њену апсурдну животну причу.

- У једносатном путовању на релацији унајмљеног стана у који је Ана уселила тражећи мир, и Флориног свијета који почива на апсурдним законитостима и дискутабилним изборима, публика има прилику открити је л' теже бити човјек или кит, од каквих чуда је саздана свакодневица свију нас, што су идеје које добивамо и губимо сваким даном те како нам оне дословно могу спасити живот - забиљежено је о радњи ове представе.

Ана је жена која је себе у том стану изоловала од свијета и у читавом том вртлогу осаме, размишљања и лудила налази своје сигурно мјесто, у којем покушава да се носи са собом и свијетом око себе, схватајући на крају, ипак, да је теже човјеку него киту.

-  "Мала чуда" су настала као скуп свега што бих ја хтјела да кажем и све што позориште у којем ја радим јесте. Прича је настајала дуго, годинама сам размишљала о различитим идејама, ставовима, о неким апсурдностима живота које нас окружују, али базично увијек је била иста ствар - тешке ствари се дешавају, супер да смо преживјели. То је идеја од почетка до краја, а све остало је настајало успут - рекла је режисерка Сара Милардовић на округлом столу након одигране представе.

Процес писања, глуме и режирања је, како је објаснила, био захтјеван, и дуготрајан.

- Био је то процес какав иначе раније нисам радила и схватила сам да  људи тако иначе не раде, јер је трајало дуги низ година. Ове ствари су настале из онога како ја стварно стварам и кад пишем и радим за филмове. То је некакво лудило у соби, гдје ти одједном причаш, па си сад ово, па си оно. Идеја Флоре се јавила као оно, шта би било кад би рекао све што помислиш, шта би било када би био због тога глупо кажњен. То је био један потпуни апсурд система и лика - објаснила је она.

Милардовићева је рекла да публика различито реагује на представе, те да увијек током извођења комада буде импровизације, као и да се представа првобитно звала "Инструкције за шамана".

На програму фестивала, који ће трајати до четвртка, вечерас је представа "Губитник" Југословенског драмског позоришта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана