Zavičajni muzej Gradiška domaćin zanimljive postavke: Mozaik kroz sliku, reljef i skulpturu

Milan Vujić
Zavičajni muzej Gradiška domaćin zanimljive postavke: Mozaik kroz sliku, reljef i skulpturu

Gradiška - Zanimljiva postavka koju čini 19 mozaika, deset crteža-predložaka za mozaik i sedam printova očekuje sve ljubitelje umjetnosti koji do 18. aprila posjete Zavičajni muzej Gradiška.

Autori izložbe naslovljene "Mozaik praksis" su Ivan Pavić, Dragan Vasić i Olivera Gavrić-Pavić, koja je i nosilac čitavog projekta, osmišljenog kao podrška promociji knjige "Mozaik u Srbiji 1950-2015". Olivera Gavrić-Pavić je i slikar-mozaičar i jedan od osnivača Umjetničke grupe "Ametist".

V.d. direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović ističe da veliki značaj ovoj izložbi daju dva mozaika Borislava Nježića.

- U knjizi postoji jedan dokumentarni dio, odnosno intervju sa Borislavom Nježićem, koji govori o svom radu, djelu i načinu na koji je stvarao. Objasnio je kako je počeo da se bavi umjetnošću i zašto ga je mozaik privukao - rekao je Vujinović.

Olivera Gavrić-Pavić objašnjava da postavka pokazuje sve mogućnosti mozaika, u eksterijeru i enterijeru.

- Kroz tri autora izložbe imamo tri različite poetike. To je mozaik kao slika, mozaik kao reljef i mozaičke skulpture - rekla je Gavrić-Pavić.

Dodala je da svaku promociju knjige prate i predavanja o autorima mozaika.

- Mogla bih reći da je ovo naše predstavljanje u Gradišci važno zbog sećanja na Borislava Nježića, koji je jedan od osnivača "Ametista", a iza sebe je ostavio čitavu seriju mozaika - naglasila je Gavrić-Pavić.

U njenim mozaicima dominira takozvani reljefni mozaik, rađen direktnim metodom. Ona navodi da je mjesto savremenog mozaika u svijetu sve značajnije, ali da se u regionu još tretira kao dio neke primijenjene umjetnosti.

Popularizacija

Olivera Gavrić-Pavić se godinama bavila popularizacijom mozaika na prostoru bivše Jugoslavije. Realizovala je tri samostalna autorska projekta sa više grupnih izložbi, a u okviru grupe "Ametist" organizovala je 41 grupnu postavku mozaika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana