Zahar Prilepin: Kusturičini filmovi za ruse su svetkovina, praznik duše

Srna
Zahar Prilepin: Kusturičini filmovi za ruse su svetkovina, praznik duše

Mokra Gora - Rusi se prema filmovima Emira Kusturice odnose kao prema prazniku, to je za njih svetkovina, izjavio je ruski pisac Zahar Prilepin, koji boravi na Mećavniku na međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf".

On je istakao da se u Kusturičinim filmovima miješaju smrt i muzika, u osnovi se prepliću, i da ta tragikomedija na kraju izrasta u nešto čudesno, u ono što postaje praznik duše.

"Naprosto, bivamo opčinjeni i zbunjeni viđenim, ne znamo kako je film napravljen, a znamo da smo srećni", rekao je Prilepin za portal "Iskra".

Na pitanje otkuda tolika ljubav Rusije i Rusa prema proslavljenom srpskom režiseru, Prilepin je rekao da Kusturica svakim svojim filmom šalje pozdrave Rusiji i njenom narodu.

"U svim tim slikama, zvuku i muzici ima dosta ruskih osjećanja, ima onoga zbog čega ruski čovjek odmah zadrhti. Drugo, kod Emira u filmovima ima dosta muzike, Cigana, veselja", naveo je Prilepin.

Sve je tamo životno, kaže Prilepin, kao i ovdje /na Mećavniku/, na ovom vrhu, i ovdje se ne može opstati bez duše.

"Kusturica nam je zato blizak, mi ga osjećamo kao što osjećamo Puškina, koji je u sebi sjedinjavao svu ljepotu ruske duhovnosti. Takođe, mi smo braća po duhu, i djelu", dodao je Prilepin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana