Za arheološka istraživanja u Srpskoj 1,5 miliona evra

Mirna Pijetlović
Za arheološka istraživanja u Srpskoj 1,5 miliona evra

Banjaluka - Potpisom na Sporazum o saradnji na arheološkom projektu "Eurofarm" između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Evropskog istraživačkog savjeta, počelo se sa petogodišnjim projektom čiji su nosioci Muzej Republike Srpske, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i Univerzitetski koledž u Londonu.

Sporazum su potpisali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović i Mark van der Linden u ime Evropskog istraživačkog savjeta.

Evropski istraživački savjet je za projekat istraživanja širenja poljoprivrede u Evropi sa glavnim fokusom na Republiku Srpsku dodijelio Arheološkom institutu Univerziteta u Londonu 1,5 miliona evra.  

Kasipović smatra da je potpisivanjem ovog sporazuma i pokretanjem projekta "Eurofarm" u arheološkom smislu otkrivena Republika Srpska, kao i potencijali ljudi koji se ovdje bave arheologijom.

- Vjerujem da će ovo biti snažan podsticaj arheolozima i arheološkom istraživanju u Srpskoj, da će to biti identifikacija sposobnosti Republike Srpske u kulturi i nova mogućnost da dođemo do veoma značajnih sredstava - rekao je Kasipović poslije prezentacije projekta "Eurofarm" i potpisivanja sporazuma.

Mark van der Linden kaže da će ovaj projekat doprinijeti priznanju kvaliteta arheološkog rada u RS, te činjenici da je neophodno pokrenuti mnogo viši stepen razumijevanja za arheologiju na ovom području.

- Jedan od važnih ciljeva je i međunarodna saradnja koju projekat podrazumijeva, a koja treba da pomogne i poveća broj istraživanja i doprinese poboljšanju slike kulturne baštine
RS - istakao je Linden.

Kako je pojasnila kustos arheolog Muzeja Republike Srpske Ivana Pandžić, dosadašnja istraživanja koja su radili su samo početak slike neolita do koje se nadaju da će doći putem ovog projekta.

- Na projektu će sarađivati svi muzeji Srpske, a cilj projekta je da dobijemo finalnu kartu arheoloških lokaliteta iz perioda neolita. Ono što je naš sljedeći korak, osim istraživanja na terenu i otkrivanja novih lokaliteta, jeste i rad na svim postojećim muzejskim zbirkama - pojasnila je Pandžićeva i dodala da u Srpskoj ima mnogo lokaliteta koji nisu istraženi i da je RS arheološki bogata u svim periodima praistorije.

Planovi

Direktor Muzeja RS Nada Puvačić rekla je da ovaj projekat predstavlja jedinstvenu priliku da se dokažu mladi i sposobni entuzijasti arheolozi iz Republike Srpske, jer je riječ o lokalitetima koji su interesantni cijeloj Evropi.

- Četiri godine biće istraživan sjeverni dio Srpske, a poslije toga Hercegovina do Crne Gore - kaže Puvačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana