Uručene Vukove nagrade za 2019. godinu: Minja Subota i Đorđo Sladoje među laureatima

Aleksandra Glišić
Uručene Vukove nagrade za 2019. godinu: Minja Subota i Đorđo Sladoje među laureatima

BEOGRAD - Vukove nagrade za 2019. godinu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru uručene su juče u Beogradu u Predsjedništvu Srbije.

Laureati 56. Vukove nagrade, koju dodjeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, jesu filmski umjetnik Radoslav Zelenović, slikari Dragan Martinović i Slobodanka Rakić Šefer, arheolog Jelena Borović Dimić i književnici Miloš Janković i Duško Petrović. Dobitnici tog prestižnog priznanja ustanovljenog u čast Vuka Karadžića su i reditelj Miroslav Mika Aleksić, bibliotekar Jasmina Ninkov, kompozitor Minja Subota i dramski umjetnik Gordana Đurđević Dimić.

Uručene su i izuzetne Vukove nagrade za 2019. godinu, čiji su laureati književnik Đorđo Sladoje i požarevačka Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac”.

To priznanje pripalo je i Saboru frulaša “Oj Moravo” koji se održava u Prislonici i Osnovna škola “Branko Radičević” iz Stapara.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Srbije Živorad Ajdačić istakao je da su dobitnici Vukove nagrade istinski nastavljači djela Vuka Karadžića i čuvari domaće baštine.

- Nema mnogo nagrada koje imaju tako dugu tradiciju i čiji su laureati najznačajnije ličnosti iz svih oblasti umetnosti i kulture, veliki stvaraoci, kulturni pregaoci i oni koji su kulturu podržavali i pomagali - rekao je Ajdačić.  

On je podsjetio da se Vuk Karadžić bavio brojnim oblastima kulture, obrazovanja i nauke i da je “jedna od retkih ličnosti koje su svoja dela ugradile u temelje nacionalne kulture”.

- Koliko Vukova nagrada predstavlja veliku čast za dobitnike, toliko i njeni dobitnici čine veliku čast kako Kulturno-prosvetnoj zajednici Srbije, tako i kulturi, prosveti i nauci naše Republike - kazao je Ajdačić.
 

Žiri

Predsjednik žirija za dodjeljivanje Vukove nagrade za 2019. godinu bio je Darko Tanasković, filolog orijentalista. Članovi žirija bili su Živorad Ajdačić, reditelj i dramski pisac, Milovan Vitezović, književnik, Zoran Gutović, izdavač, Uroš Dojčinović i Bora Dugić, muzički umjetnici, Selimir Radulović, književnik, Elizabeta Ristanović, profesor VMA i Radovan Trnavac Mića, slikar. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana