U Mrkonjić Gradu otvorena izložba “Plemenito”

Srna
U Mrkonjić Gradu otvorena izložba “Plemenito”

Mrkonjić Grad - U Galeriji Kulturnog centra “Petar Kočić” u Mrkonjić Gradu večeras je otvorena izložba “Plemenito” na kojoj je predstavljeno 26 panoa Udruženja istoričara “Dr Milan Vasić” iz Banjaluke.

Panoi su podijeljenih u više cjelina - mramorje /stećci/, natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa, a autori su profesori istorije Boris Radaković, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić.

Predrag Lozo, predsjednik Udruženja istoričara “Dr Milan Vasić”, rekao je da je izložba nastala u okviru projekta koji se bavi digitalizacijom i popularizacijom srednjovjekovnog kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda u BiH.

On je dodao da je pojam srednjeg vijeka veoma važan dio srpske istorije koji govori o dugogodišnjem kontinuitetu Srba na ovim prostorima.

“Ne smijemo zapostaviti taj dio naše istorije, to je bitno zbog određenih nastojanja negiranja srpskog identiteta na ovim prostorima. Htjeli smo da predočimo činjenice koje su nepobitne, koje su prvorazredni istorijski izvori i koje govore da je srpski narod na prostoru današnje BiH autoihton još od seobe Slovena”, istakao je Lozo.

Izložba u Mrkonjić Gradu biće otvorena petnaest dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana