Termin izgradnje toplane poznat do 23. maja

Vesna Popović
Termin izgradnje toplane poznat do 23. maja

Banjaluka - Odbornici Skupštine grada će na vanrednoj sjednici, koja će biti održana prije 23. maja, odlučiti da li će dati saglasnost za izgradnju nove toplane uz pomoć strateškog partnera, konzorcijuma sedam firmi koji predvodi kompanija IEE i odrediti termin početka radova.

Potvrdio je to u petak gradonačelnik Igor Radojičić na sjednici kolegijuma Skupštine grada. 

- U toku su pripreme odluka o izgradnji nove toplane i kada budu završene, zatražićemo da se zakaže vanredna sjednica Skupštine grada u što kraćem roku. Cilj je da se što prije počne sa gradnjom kako bismo iskoristili što veći dio ove građevinske sezone - precizirao je Radojičić.

Naveo je da će odbornicima biti predloženo da grad u partnerstvu sa konzorcijumom sedam firmi, koji predvodi kompanija IEE, gradi novo postrojenje.

- Grad treba da za izgradnju toplane obezbijedi 15 miliona KM, ali još nije odlučeno da li će to biti putem emisije obveznica ili na drugi način - kazao je Radojičić.

Dodao je da će postojeća "Toplana" biti u nekoj vrsti hibernacije, te da neće tehnički biti korišćena, osim su slučaju ekstremno niskih temperatura za dogrijavanje grada.

- Grad će morati restrukturisati dugove toplane koji su izuzetno veliki - rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, rebalans budžeta grada čeka završetak žalbenog postupka na međunarodnom tenderu za refinansiranje duga grada od 70 miliona KM.

- Prihvatio sam žalbu drugoplasiranog Unikredit konzorcijuma i preinačio prvobitnu odluku, pa je ponuda NLB-a odbačena i prihvaćena je ponuda Unikredita - kazao je Radojičić.

NLB ima pravo žalbe, a rok za to je početak iduće sedmice.

- Ukoliko se oni budu žalili, postupak će preći na Kancelariju za žalbe BiH i onda se taj proces može odvući u nedogled. Ako se ne budu žalili, onda možemo potpisati ugovor sa Unikreditom i ići sa prijedlogom rebalansa - dodao je Radojičić.

Na zasjedanju Kolegijuma zakazana je i redovna sjednica i to 23. maja, na kojoj bi odbornici trebalo da razmatraju 52 tačke dnevnog reda. Najveći broj će se odnositi na dodjelu poslovnih prostora u zakup pod posebnim uslovima institucijama i preduzećima.

Radojičić je rekao da početak rekonstrukcije i proširenja 600 metara ulice Petra Velikog u Česmi zavisi od dva faktora.

- Čekamo saglasnost Svjetske banke jer smo mijenjali namjenu za koju će se iskoristiti sredstva. Ranije je bilo samo predviđeno da se kreditom kroz program hitne sanacije štete od poplava izgradi novi most u Česmi i pristupna saobraćajnica, a sada smo dodali i ulicu. Dva mještanina nisu spremna da prodaju dijelove svojih parcela i kada se to riješi, možemo početi sa izgradnjom - kazao je  Radojičić.

Zelenilo prije betona

Igor Radojičić je izjavio da se ne slaže sa idejnim prijedlogom Odjeljenja za prostorno uređenje o budućem izgledu lokacije između Hrama Hrista spasitelja i ulice Vase Pelagića.

- Protiv sam predloženog rješenja. U Banjaluci je ionako previše betona. Očekujem da nam ponude drugačija rješenja, u kojem će dominirati zelenilo, a ne beton. Poslije ovoga mi je jasno zašto je grad ovakav, jer izgleda da ih na fakultetu uče previše predmeta o betonu - naglasio  je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana