Suai Aksoi, Predsjednica Međunarodne muzejske organizacije: Uloga muzeja da donesu mir i suživot

Milanka Mitrić
Suai Aksoi, Predsjednica Međunarodne muzejske organizacije: Uloga muzeja da donesu mir i suživot

Banjaluka - Izuzetno je zadovoljstvo da smo ugostili Suai Aksoi, a posebno zadovoljstvo je što imamo priliku da pokažemo izložbu “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”, koja će ove godine biti predstavljena na generalnoj konferenciji u Japanu, rekla je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

Ona je dodala da muzeji u Srpskoj ulažu napore da budu institucije koje će pratiti sve preporuke Međunarodne muzejske organizacije pri UNESKO-u (IKOM).

Ona je generalnoj predsjednici IKOM-a Suai Aksoi, koja boravi u posjeti Banjaluci, pokazala izložbu “Percepcije” Muzeja savremene umjetnosti, koja će u septembru zvanično biti prezentovana na generalnoj konferenciji IKOM-a u Kjotu, najznačajnijem svjetskom događaju za muzeje.

- Posebno nam je zadovoljstvo da Muzej Republike Srpske i Muzej savremene umjetnosti RS imaju priliku da predstave i pokažu svoje projekte - rekla je Vujkovićeva.

Takođe, predstavljeni su rad i aktivnosti Muzeja i zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe sa liste UNESKO-a.

Suai Aksoi je rekla da je u posjeti Muzeju savremene umjetnosti RS boravila povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, čija je svrha međukulturna razmjena, razumijevanje i saradnja, kao i promocija kulturnih događaja i nasljeđa u svijetu.

Ona je naglasila da IKOM pomaže lokalnim zajednicama i muzejima, te da je uloga muzeja da donese mir i suživot.

- Drago mi je da sam ovdje, da proslavljamo dane muzeja i nadam se da ćemo i u budućnosti uz pomoć ovakvih događaja propagirati mir i suživot u ovim sredinama - objasnila je Aksoi.

Tema ovogodišnjeg Dana muzeja je “Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije”, a to je i tema generalne konferencije IKOM-a u Kjotu, koja će biti održana u septembru i na kojoj se očekuje oko 3.500 učesnika.

- Tema konferencije biće savremeni problemi u muzeologiji i velike promjene u 21. vijeku. O nekim stvarima se prvi put diskutuje i prvi put se susrećemo sa njima, kao što su održivost muzeja, kao što je procjena rizika muzeja, o polnoj jednakosti, o ljudskim pravima i mnogim stvarima koje su aktuelne danas i koje utiču na muzeje i o tome kako muzeji treba da se nose s tim promjenama. Ovo su teme o kojima ćemo pričati i sa kolegama u BiH, jer su ovo globalni problemi svih muzeja. Nadam se da ćemo imati uspješnu saradnju - naglasila je Aksoi.

Ona je već posjetila nekoliko muzeja u regionu, te se sastala sa direktorima ovih ustanova u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana