Slikao srcem i dušom, um izgubio negdje u međuvremenu

Priredila: Nataša Lazukić
Slikao srcem i dušom, um izgubio negdje u međuvremenu

Banjaluka - Na današnji dan rođen je jedan od najcjenjenijih postimpresionističkih umjetnika i vlasnik najprepoznatljivijeg slikarskog stila Vinsent van Gog.

Radio je i do 20 časova dnevno i za života stvorio više od 800 slika. Proučavaoci Van Gogovog rada tvrde da je on u svoj šešir stavljao zapaljene svijeće kako bi mogao slikati noću. U takvim uslovima je naslikao i jedno od svojih poznatijih djela "Zvjezdanu noć", i to tokom boravka u psihijatrijskoj bolnici u Francuskoj.

Ona ista djela koja su smatrana bezvrijednim dok ih je Van Gog slikao, danas krase zidove najprestižnijih galerija.

- Slikao sam svim srcem i dušom, a um izgubio negdje u međuvremenu - rekao je jednom.

Slike mu odišu neobičnim nemirom, čak i kada su na njima najidiličniji pejzaži. Poznato je da je Van Gog u jednom od naleta svog ludila odsjekao sopstveno uvo, a smatra se da je tome prethodila rasprava sa Polom Gogenom. Nije imao sreće u ljubavi, što bi se moglo pripisati i njegovom neobičnom ukusu kada su žene u pitanju, jer su ga većinom privlačile prostitutke i udovice.

Privrženost religioznoj tematici, kao i tematici porodičnog života i života zatvorenika bila je direktna aluzija na ličnu situaciju. Bio je posvećen svom radu i živio za umjetnost i ljubav i, uprkos tome, sve je više postajao anksiozan, depresivan i usamljen. Svom bratu Teu, koji ga je uvijek podržavao emotivno i finansijski, pisao je kako je očajan i bijesan na sebe. Bio je obuzet mislima o sopstvenoj smrti, jer je odmalena prolazio pored groba na kome je pisalo njegovo ime - groba koji je, zapravo, pripadao bratu koji je preminuo prije Vinsentovog rođenja. Sve ovo dovelo je do sve učestalijih maničnih i epileptičnih napada, a Van Gog je sve više gubio kontrolu nad sobom.

Slika "Korijenje drveća", na kojoj je radio posljednjeg dana svog života, svojom uskomešanom i nedefinisanom kompozicijom možda je najbolje predstavila silinu emotivnog naboja ovog umjetnika.

Slika na aukciji poslije 20 godina

Slika holandskog majstora slikarstva biće ponuđena na aukcijskoj prodaji u Parizu, prvi put u posljednjih 20 godina, saopštila je aukcijska kuća "Arkirijal" i dodala da je vrijednost slike procijenjena na tri do pet miliona evra. Djelo nazvano "Žene koje krpe mreže na dinama" naslikano je 1882. godine, kada je Van Gog imao 29 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana