Siniša Pavić dobitnik nagrade "Dositej Obradović"

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Televizijski i filmski scenarista, kao i istaknuti književnik Siniša Pavić dobitnik je prestižne nagrade "Dositej Obradović", koja je danas dodjeljena u Beogradu.

Laureat Siniša Pavić nije bio u prilici da primi lično nagradu, usled bolesti, a umesto njega, nagradu Zadužbine Dositeja Obradovića primio je njegov sin - Vladimir Pavić, profesor na Pravnom fakultetu.

Sin je pročitao govor svog oca, u kome kaže da je ovo veliki dan u njegovom životu, da mu je izuzetna čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime Dositeja Obradovića, ali da je sprečen zbog više sile da lično prisustvuje događaju.

"Nema čoveka u Srbiji koji ne izgovara njegovo ime sa velikim uvažavanjem. Toliko toga je učinio za naš narod, a peminuo u vreme kada je Srbija krenula da se uzdiže", stoji u pismu književnika i scenariste Pavića o Dositeju Obradoviću.

Takođe, podvukao je saradnju sa režiserom Mihajlom Mišom Vukobratovićem, sa kojim je radio mnoge TV serije, kao i aktuelnu "Junaci našeg dobba" i istakao da je najviše zahvalan supruzi Ljiljani Pavić, sa kojom je u tandemu stvarao gotovo celokupan svoj opus na televiziji i filmu. Pavić je autor brojnih scenarija za televizijske serije, među kojima se ističu "Vruć vetar", "Diplomci", "Bolji život", "Srećni ljudi i mnoge druge", a učestvovao je u pisanju scenarija za serije "Otpisani" i "Pozorište u kući".

U posljednjem periodu aktuelan je sa TV serijom "Junaci našeg doba" (2020), iz 20 epizoda, koja je emitovana na RTS 1 i Superstar TV kompanije Telekom Srbija, a druga sezona iz takođe 20 nastavaka uveliko se snima. Svečana akademija "Dositeju u čast" održana je u Narodnom pozorištu, na sceni "Raša Plaović", čiji je program vodila istaknuta dramska umetnica Rada Ðuričin, koja je govorila o značaju rada Dositeja Obradovića.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana