Sarajevo: Održan Prosvjetin Vaskršnji koncert

Srna
Sarajevo: Održan Prosvjetin Vaskršnji koncert

Sarajevo - Tradicionalni Vaskršnji koncert koji organizuje sarajevsko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta", održan je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški rekao je Srni da je ovo već peta godina da se organizuje Vaskršnji koncert u Domu Oružanih snaga BiH, dok se Božićni koncert održava već sedmu godinu u Narodnom pozorištu, te da ga raduje činjenica da su i jedan i drugi postali tradicionalni.


"Naši koncerti su jako dobro posjećeni, a posebno mi je drago što ima sve više i mladih ljudi koji pokazuju interesovanje za duhovnu i tradicionalnu muziku", istakao je Vlaški.

On je naglasio da, osim Srba, koncerte redovno posjećuju i pripadnici drugih nacionalnosti, te da mu je posebno drago da su "Prosvjetini" koncerti postali prepoznatljivi u Sarajevu, ali i šire.

Prema njegovim riječima, večerašnji koncert se održava zahvaljujući pomoći Ministarstva odbrane BiH, koje je i ove godine besplatno ustupilo salu Doma Oružanih snaga, te Misiji OEBS-a od koje su dobili neophodnu materijalnu pomoć.

Ove godine najveći hrišćanski praznik obilježen je koncertom hora studenata Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu koji, osim studenata iz BiH, pohađaju i studenti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Hor je nastupao na skoro svim svjetskim takmičenjima duhovne muzike i donosio brojne nagrade.

Ovogodišnji koncert sastojao se iz dva dijela. U prvom dijelu hor je izveo duhovnu pravoslavnu muziku, a u drugom etno i tradicionalne pjesme.

Gosti večeri bili su hor i orkestar Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Istočnom Sarajevu kojim diriguje Jovana Marić, te student četvrte godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, Smjer harmonika, Aleksandar Nikolić, koji je stipendista "Prosvjete".

Osim brojne publike i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, koncertu su prisustvovali šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Nakon koncerta za prisutne je priređen svečani koktel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana