Reditelj Isidora Goncić: Mladim umjetnicima nedostaje hrabrosti

Aleksandra Madžar
Reditelj Isidora Goncić: Mladim umjetnicima nedostaje hrabrosti

Beograd - Primetila sam da svi generacijski imamo jednu posebnu boljku, da se bojimo da probamo. Da se plašimo grešaka i lako odustajemo. Umesto da rizikujemo, umesto da se usavršavamo, opterećeni smo uspehom, jer, nažalost, zaista neuspeh skoro uvek znači i nemogućnost daljeg rada.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" mlada i talentovana rediteljka iz Beograda Isidora Goncić osvrćući se na mlade umjetnike u svijetu pozorišta u kojem i ona sama do sada vrlo uspješno korača.

- Da bi se iskazala kreativnost potrebni su uslovi. U slučaju pozorišta potrebno je imati ideju koja će okupiti ljude, ideju koja će svima omogućiti da se umetnički ostvare. Smatram da je ono što nedostaje samo hrabrost  - istakla je Goncićeva.

Rediteljka koja je na scenu Ateljea 212 postavila veliko djelo još većeg rumunskog i francuskog pisca "Ćelava pjevačica" smatra da mladi umjetnici imaju dovoljno prostora da iskažu svoju kreativnot na domaćoj kulturnoj sceni.

- Mislimo da svaka moguća greška određuje našu dalju sudbinu. Zaista, budimo realni, život jeste surov. Ali, mislim da ima dovoljno prostora za sve, samo kad bismo prestali da kukamo. Naravno da nema para, niko nas ne zarezuje jer smo mladi, ali to se neće promeniti i nemamo ništa od samosažaljenja. Hajde da pokušamo, pa nek i pogrešimo, mladi smo, nema veze - dodala je Goncićeva.

Priznala je i da je velika odgovornost na samom početku rediteljske karijere uhvatiti se u koštac sa Joneskovim djelom.

- Imala sam neverovatnu tremu do samog kraja, to niko nije ni znao. Borili smo se sa tim da otkrijemo, pročitamo i prikažemo kako mi sada i ovde vidimo Joneskov svet i čitavu njegovu filozofiju. Pred nama se otvorilo potpuno novo značenje ovog klasika avangarde. Reči su dobile novo značenje. Prestale su da budu besmislene i počeli smo da ih prepoznajemo svuda oko nas. Svet apsurda tako počeo je da poprima obrise realnosti - naglasila je ona.

Priliku da pogleda ovaj komad imala je publika u Banjaluci, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu mladog glumca "Zaplet 06" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

- Dolazak na Festival bio je moj prvi dolazak u Banjaluku i potpuno sam očarana. Čak me ni kiša nije sprečila da se prošetam i vidim sve što mogu. Publika je bila divna. Tu vrstu koncentracije u gledalištu nismo još doživeli - istakla je Goncićveva.

U Banjaluci je imala priliku da pogleda samo predstavu "Sedam i po" koja je bila koprodukcija Narodnog pozorišta Republike Srpske, Ateljea 212 i novosadskog pozorišta Újvidéki színhžz.

- To mi je bilo dovoljno da shvatim da su to izvanredni glumci, posvećeni poslu i veliki profesionalci sa specifičnom snagom glumačkog izraza, drugačijom energijom koju ja nisam imala prilike da vidim nigde drugde - naglasila je umjetnica.

Bule Goncić

Otac ove rediteljke je poznati srpski glumac Svetislav Bule Goncić, a Isidora ne krije je da poziv njenog oca uticao na jedan od njenih životnih puteva.

- Odrasla sam praktično u pozorištu. U našoj kući sve je nekako povezano sa pozorištem i prijatelji i zabava i pravi posao. I neprestana priča o pozorištu. Tako da je moj odlazak na Fakultet dramskih umetnosti bio nekako prirodna stvar. Ali, biti kćerka glumca je zaista mač sa dve oštrice. Imam utisak da se od mene stalno očekuje više, što je potpuno pogrešno - kaže Isidora Goncić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana