Putovanje notama od baroka, renesanse do savremenog doba

Nataša Lazukić
Putovanje notama od baroka, renesanse do savremenog doba

Banjaluka - Koncertom u koji su utkali svoje umijeće, dušu i srce, publici su se predstavili studenti katedre za kamernu muziku Akademije umjetnosti iz Banjaluke. Veče kamerne muzike održano je u prostoru Muzeja savremene umjetnosti, a posjetioci su u mislima plovili kroz barok, renesansu, njihali se uz egzotične španske ritmove i na kraju stopili sa notama savremene muzike.

Oduševljena publika u četvrtak uveče je uživala u zvucima trube, gitare, violine, viole, kontrabasa i klarineta kojima su se predstavili studenti iz klase profesorice Timee Hotić i asistentkinje Marije Pilipović.

- Ovo je neki presjek svega onoga što su studenti radili u prethodnom semestru i potrudili smo se da prikažemo najljepše što smo proizveli. Neki od njih se pripremaju za takmičenje u Novom Sadu, tako da im ovakvi nastupi dobro dođu - kazala je profesorica Timea Hotić.

Barokne "Svite" na trubama su maestralno izveli Milica Čavić, Ranko Pavić i Ognjen Tomić. U čudesni svijet romanse publika je uplovila uz čarobni glas Ivone Šari koja je pokazala umijeće solo pjevanja u duetu sa gitarom na kojoj je svirao Nikola Jović.

Tri egzotična španska plesa "E. Granados" izvele su Nada Šarković i Jelena Lukić. Djela famoznog Vivaldija bila su nezaobilazan dio repertoara, a njegove kompozicije oživjeli su Aleksandra Vranješ, Nikolina Kalajdžić i Đorđe Babić. Da zvuk viole može pružiti muzički praznik ušima u spoju sa modernom muzikom Roberta Dejvidsona, pokazale su Marina Denović i Ivana Pećanac.

Grundmanov "Kapris" i fragmente iz mjuzikla "Priča sa zapadne strane" izveli su čarobnjaci za klarinetima: Renata Vidović, Đorđe Popović, Hadžem Emrić i Dejan Trkulja.

Koncert u prelijepom ambijentu Muzeja savremene umjetnosti, gdje je još aktuelna inspirativna izložba Petra Lubarde, pružio je višestruko uživanje i zadovoljio svaku radoznalost čula.

- Za kompozicije sam birala ono što mislim da je najbolje urađeno. Studenti su izveli najbolje kompozicije iz doba baroka i renesanse, ali smo uveli i modernu muziku - kazala je Hotićeva.

Plakat za koncert je takođe rad studentkinje Akademije, studijskog programa likovne umjetnosti Danijele Baljak, po čemu će koncertna sezona Akademije umjetnosti, kako ističe Hotićeva, postati prepoznatljiva.

Početkom maja planiraju zajednički koncert katedre u Banjaluci, a do tada mlade muzičke nade očekuju brojni nastupi i takmičenja.

Tradicija

- Ovakvi koncerti kamerne muzike su već tradicionalna stvar naše katedre i mi imamo od tri do četiri koncerta u toku jedne akademske godine. Veoma su zanimljivi dueti, kombinovali smo gitaru i glas, gitaru i violinu, duvače i gudače. Ovaj prostor je pogodan da se izvedu takve kombinacije - rekla je profesorica Hotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana