Proza, poezija i aforizmi sa najvećom ocjenom

Aleksandra Glišić
Proza, poezija i aforizmi sa najvećom ocjenom

Banjaluka - Čovjek koji ne čita dobre knjige nema nikakve prednosti u odnosu na onoga koji ih uopšte ne čita.

Vođeni ovom mišlju čuvenog pisca Marka Tvena čitaoci su često u nedoumici šta da izaberu iz mora književnih naslova koje im nude izdavačke kuće tvrdeći da je gotovo svaka od njih iznadprosječno kvalitetna.

Pisci su sigurno među onima koji najviše čitaju, a u želji da saznamo šta to oni preporučuju iz nove književne produkcije pitali smo ih da nam otkriju svoje omiljene knjige. 

Banjalučka književnica Aleksandra Čvorović predlaže knjige koje objavljuje "Kuća poezije" iz Banjaluke, odnosno prevode djela vrhunskih evropskih pjesnika.

- Tako imamo priliku da čitamo nešto što je vrlo moderno, aktuelno i kvalitetno u isto vrijeme kada to čitaju po vodećim evropskim salonima. Govorimo o poeziji Amira Ora, Vislave Šimborske, Eve Zonenberg, Šona O'Brajana, Eve Lipske, Marka Kravosa... - istakla je Čvorovićeva.

Književnik Berislav Blagojević iz Banjaluke među brojnim novim knjigama izdvojio je "Ćutanja iz gore" roman Mirka Demića, koji je nagrađen prestižnom nagradom "Meša Selimović".

- Ovo je za čitaoce koje interesuju srpsko-hrvatski odnosi i za one koji uživaju u kompleksnim i jezičko-stilski vrhunskim djelima. Ne treba izostaviti ni zbirku priča mladog autora iz Bijeljine Aljoše Ljubojevića "Znaš li da je Mihail Kamenski zapalio Galac", nagrađenu priznanjem "Đura Đukanov". Ove kratke priče na specifičan i često duhovit način govore o odrastanju na marginama ratnih devedesetih - kaže Blagojević.

U svom izboru knjiga ovaj pisac nije zapostavio ni žanr koji nije mnogo zastupljen među čitaocima.

- Knjiga "Evo glave" Zorana Plavšića takođe zaslužuje pažnju. Aktuelni, kritični, crnohumorni, ovi aforizmi odlično oslikavaju duh vremena - primjećuje Blagojević.

Poezija

- Preporučio bih i zbirku izabranih pjesama "Svetlosna obala" Kajoko Jamasaki, autentičnog pjesničkog glasa u književnosti koji spaja kulturne i literarne uticaje dva naroda i dvije tradicije - kaže Berislav Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana