Promovisan roman Tihomira Nestorovića Ilinčići

Srna
Promovisan roman Tihomira Nestorovića Ilinčići

Bijeljina - U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini predstavljen je roman "Ilinčići", autora Tihomira Nestorovića, koji kaže da ovo djelo predstavlja nastavak njegovih dosadašnjih kazivanja o zavičaju koja su sabrana u 15 objavljenih knjiga.

Nestorović je večeras na promociji rekao da se taj zavičaj proteže od obronaka Birča, niz rijeku Drinu, kroz Cer, Mačvu, Semberiju i Srem do Fruške Gore i da ga kroz svoje romane, anegdote, poeziju, monografije i 40 godina novinarskog rada prenosi čitaocu i narednim generacijama.


"Ova knjiga je počela da se stvara u mojoj mladosti, kroz priče starih o dolasku predaka iz kršne Hercegovine u ravnu Semberiju, a Iličići smo pomalo svi mi, naše bune, ustanci i ratovi, naše prilagođavanje i opstanak kroz istoriju", rekao je Nestorović.

On kaže da je glavni lik romana major Čedomir Ilinčić, koji je metafora za sve došljake u vrtlogu vremena.

"Obrni, okreni, ovo je još jedna priča o ravnicama, rijekama Savi i Drini, o neodoljivim gorštacima i ravničarima i njihovim seobama, običajima, mentalitetu i kulturi", zaključio je Nestorović.

Autor kaže da ima napisan još jednu knjigu "Jablanovi, snene zvijezde", kao i zbirku anegdota i zanimljivih tekstova o 40 godina rada u novinarstvu.

Izdavač knjige "Ilinčići" je novosadski "Prometej".

Tihomir Nestorović živi u mjestu Brodac u Bijeljini i kaže da uživa u druženju sa prijateljima, porodicom i komšijama, u životu u prirodi i u pisanju.

Prije "Ilinčića" Tihomir Nestorović objavio je romane "Miona Bročanska", "Dvije dodole", "Jana" i "Teodor", zbirke pripovijedaka "Bele lađe Teše Bećarine", "Jecaj duše tankoćutne" i "Proljeća redova Josifa", putopisne zapise "Između dvije rijeke", "Zemlja vilovita" i "Priče zavičajne", te četiri monografije o Semberiji i Sembercima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana