Promocija knjige "Nova balkanizacija srpskih zemalja"

Srna
Foto: SRNA

SOKOLAC- Na Sokocu će 28. oktobra biti promovisana knjiga "Nova balkanizacija srpskih zemalja", generala u penziji iz Beograda Vinka Pandurevića.

U knjizi upečatljivog i izazovnog naziva, analiziran je geopolitički položaj Balkana, zapadnog Balkana i Srbije, te geopolitička stvarnost srpskog naroda u cijelosti, i to u kontekstu stvaranja novog kategorijalnog aparata, u oblasti geografije, političke geografije, geopolitike i međunarodnog prava, a koji služi za preumljivanje i upodobljavanje novih podanika u zemljama nastalim nakon pada Berlinskog zida, raspada Jugoslavije i ekspanzije Zapada, navedeno je u najavi promocije.

Centralno mjesto u knjizi, kako je navedeno, zauzimaju teme: "Srpski geopolitički identitet", "Srpsko-albanski odnosi kroz prizmu prava naroda na samoopredeljenje i prava države na suverenost", "Republika Srpska i postdejtonska BiH u svetlu sudara koncepta unitarne BiH i visokoautonomne Republike Srpske", kao i "Srpske zemlje u etničkom, istorijskom i državotvornom smislu, pred izazovima novog političko-teritorijalnog razbijanja, fizičkog uništavanja, rasrbljavanja, proterivanja, propagandnog demonizovanja srpskog naroda, te ideološkog i nacionalnog unutrašnjeg sukobljavanja".

Pandurević je nakon završetka Vojne akademije kopnene vojske, kao oficir JNA obavljao odgovorne dužnosti, a kao profesionalni vojnik aktivno učestovao u ratu koji je pratio nasilno razbijanje Jugoslavije.

U Vojsci Republike Srpske obavljao je dužnost komandanta brigade angažovane na gotovo svim ratištima u BiH, pa je kraj rata dočekao u činu pukovnika.

Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma obavljao je dužnost zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, u čin generala unaprijeđen je 1997. i iste godine odbranio doktorsku disertaciju.

Autor je više knjiga iz oblasti sociologije vojske, vojne strategije i doktrine.

Do sada je objavio knjige: "Sociologija vojske", "Socijalna ekologija", "Osnovi doktrine odbrane Republike Srpske", "Nacionalni interesi kao ishodište vojne doktrine", "Rat u BiH i paravojne formacije", "Rat u BiH i stvaranje Vojske Republike Srpske", "Život se brani istinom" i "Nova balkanizacija srpskih zemalja".

Promocija će početi u 18.00 časova u Parohijskom domu Crkve Svetog proroka Ilije, u organizaciji Narodne biblioteke Sokolac.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana