Prijedor: Održana tribina Besjeda o Andriću

Srna
Prijedor: Održana tribina Besjeda o Andriću

Prijedor - U Gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je održana tribina posvećena 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića.

Na tribini pod nazivom "Besjeda o Andriću" govorio je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić.


"Ako gledamo sa ove distance na Andrićevo delo, mi nemamo boljih eseja u našoj književnosti, niti će ih uskoro biti, od njegovih žNjegoš kao tragičan junak kosovske misliž i žRazgovor sa Gojomž, te eseja žMostoviž koji je temelj njegove ideje o mostovima i nekih njegovih čuvenih romana", rekao je Delić.

On je dodao da su Andrićevi romani svojom raznovrsnošću dostigli nivo koji teško ko može da dosegne.

"Očigledno da je reč o vanserijskom daru, piscu i energiji. Kad pogledate njegov odnos prema jeziku, narodu i statusu pisca i ponašanje u najtragičnijem trenutku kakvi su oni koje donose ratovi", rekao je Delić.

On je istakao da je Prvi svjetski rat veoma uticao na Andrićevo formiranje i njegovu evoluciju, pa je od angažovanog i ekstrovertnog čovjeka nastao je povučen, dok je u Drugom svjetskom ratu dijelio sudbinu svog naroda, što se vidi u njegovim romanima.

Jovan Delić je predsjednik žirija 45. Književnih susreta na Kozari koji je danas u Prijedoru saopštio odluku o dodjeli nagrade "Književni vijenac Kozare" Milovanu Danojliću.

Večerašnja tribina je dio programa 45. Književnih susreta na Kozari koji će se, osim zvaničnih događaja 15. i 16. septembra, odvijati u raznim segmentima cijelog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana