Predstavljen književni portret Ranka Pavlovića

Srna
Predstavljen književni portret Ranka Pavlovića

Beograd - Književni portret Ranka Pavlovića iz Banjaluke večeras je predstavljen u Beogradu, u Matici iseljenika i Srba u regionu. Pavlović već 55 godina istrajno i sa izuzetnim uspjehom ispisuje poeziju, prozu, dramske tekstove za odrasle i djecu, kritiku i esejistiku, rečeno je na predstavljanju.

Književnik Gordana Vlajić istakla je da Pavlovićevo književno djelo odlikuje, poput opusa Petra Kočića i “kristalno kao potok čist jezik”, ali i pripovjedački dar jednog Bore Stankovića.


Pavlović je Srni rekao da je svoju prvu zbirku pjesama objavio 1963. godine u Banjaluci.

“Od tada je prošlo 55 godina i ako uzmemo da je objavljivanje prve knjige nekako početak ozbiljnog književnog djelovanja, onda ja ove godine obilježavam 55 godina književnog stvaralaštva”, rekao je Pavlović.

On je izrazio zadovoljstvo što je prva manifestacija u okviru, kako je rekao, tog malog jubileja, organizovana upravo u Beogradu.

“Izdavači mnogih mojih knjiga su upravo iz Beograda, a izdavači bar polovine mojih knjiga su u Srbiji i drago mi je što je predstavljanje mog književnog portreta organizovano ovdje”, rekao je Pavlović.

Književno veče je organizovano u saradnji sa Maticom iseljenika i Srba u regionu, čiji predsjednik Miodrag Jakšić, koji je izrazio zadovoljstvo što je Pavlović prihvatio poziv da se ponovo predstavi beogradskoj publici.

“To je nastavak saradnje Matice koja postoji 70 godine i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i saradnje koju smo prošle godine pokrenuli na obostranu korist i da, pre svega upoznamo beogradsku publiku sa stvaralaštvom iz Srpske”, rekao je on.

Jakšić je napomenuo i da je predstavljanje književnog opusa Pavlovića nastavak te saradnje, najavivši da će narednih mjeseci biti još zanimljivih programa u Matici iseljenika i Srba u regionu.

“Gajimo to partnerstvo i prijateljstvo i podsetiću da je predsedniku Srpske Miloradu Dodiku prošle godine u ovom prostoru dodeljeno naše najznačajnije priznanje - godišnja povelja Matice iseljenika za sve ono što je učinio i za Srpsku i za povezivanje našeg naroda s obe strane Drine”, rekao je on.

Pavlović je zastupljen u čitankama, lektirama i antologijama, a dobio je brojne nagrade, među kojima su “Kočićeva”, “Skender Kulenović”, “Laza Kostić”, “Isak Samokovlija” i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana