Pjesnički čas u kući Alekse Šantića

A. G.
Pjesnički čas u kući Alekse Šantića

Mostar - "Šantićev festival djece pjesnika" okupio je u Mostaru talentovane mlade majstore stiha, koji su juče posjetili i rodnu kuću slavnog pjesnika.

Program su prvog festivalskog dana obilježili školski čas o Šantićevom životu, veče mladih mostarskih pjesnika i projekcija filma o prošlogodišnjoj manifestaciji.

Učesnici su juče bili u kući autora antologijskih pjesama i najpoznatijeg mostarskog pjesnika, u čijem su opusu "Ostajte ovdje", "Veče na školju" i "Pretprazničko veče".

- Mladi pjesnici obišli su grob Alekse Šantića, gdje su djeca pjesnici čitali svoje stihove. Zatim smo bili u parku koji nosi pjesnikovo ime, gdje su govorili njegove pjesme. Kasnije je planirana književna radionica - rekao je generalni sekretar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Mostara Goran Kosanić.

Svečano zatvaranje i centralno veče bilo je planirano za sinoć u Centru za kulturu grada Mostara. Četvrti međunarodni - "Šantićev festival djece pjesnika" održan je povodom obilježavanja godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića, u organizaciji SPKD "Prosvjeta.

Na manifestaciji je učestvovao 21 mladi pjesnik, od toga šest iz Mostara i 15 iz država bivše Jugoslavije. Stručni žiri je od 1.000 pristiglih radova odabrao 21 finalistu. Među njima su bile poete iz Makedonije, Hrvatske, Podgorice, Kotora, Živinica, Nevesinja i Mostara.

Riječ je o jednom od najvažnijih dječijih festivala ove vrste u regionu, a brojni finalisti sa prethodnih manifestacija objavili su pjesničke knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana