Otvorena izložba slika poznatog Brčaka Mevludina Ekmečića

Srna
Otvorena izložba slika poznatog Brčaka Mevludina Ekmečića

Brčko - U umjetničkoj galeriji Brčko distrikta danas je svečano otvorena izložba slika devedestogodišnjeg akademskog slikara Mevludina Ekmečića.

Posjetioci su imali priliku da vide slike, koje je Ekmečić stvarao u posljednih 17 godina, nakon odlaska u penziju. Ekmečić je član čuvene, brčanske porodice, koja trenutno živi i radi u Parizu.

Izložbu je otvorio predsjednik Upravnog odbora "Legata kuće Ekmečić" Enes Pašalić rekao je da se porodica Ekmečić ovom izložbom i osnivanjem legata ponovo vraća u ovaj grad, poklanjajući mu dio porodične istorije.

Otvaranju izložbe nije prisustvovao Ekmečić zbog lošeg zdravstvenog stanja, pa je prisutne pozdravila njegova rođaka Sela Ekmečić Tecilazić.

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je da je opus djela Ekmečića veliki i značajan, te da je on jedan od rijetkih umjetnika koji je nastavio da slika u poznim godinama.

Ona je naglasila da to ne treba da čudi jer slikarstvo, kao i bilo koja druga vrsta umjernosti, ne dozvoljava da se ode u penziju.

Đurovićeva je izrazila nadu da će Brčaci uživati u izložbi, te da će i u narednih mjesec biti posjećena, kao što je danas na otvaranju.

Likovni kritičar Ibrahim Krzović u svom govoru prisjetio se umjetničkih početaka Mevludina Ekmečića, te ispričao šta su tada o njemu, kao mladom slikaru, mislili vrhunski umjetnici iz Sarajeva.

Izložba biti otvorena narednih mjesec dana, a organizatori pozivaju ljubitelje umjetnosti da ne propuste pogledati ova djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana