Otvoren KROVFest u NUBRS: Kulturna oaza pod vedrim nebom

Mirna Pijetlović
Otvoren KROVFest u NUBRS: Kulturna oaza pod vedrim nebom

Banjaluka - Kada je ljubav bezuslovna, tada nije teško spojiti ekologiju i kulturu, i to na krovu. U tome su, nakon višemjesečnog rada, uspjeli entuzijasti iz Art kluba "Prostor" te su svoju ljubav krunisali "KROVfestom" koji je otvoren na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci.

Prostor, odnosno terasa na kojoj se odvijao festival bila je zaista premala da primi sve one koji su željeli da vide šta su sve to kreativci napravili, pa je tako pored terase bio popunjen i čitav hodnik NUBRS.

A na terasi posjetioce je čekala istinska kulturna oaza. Umjetnici su se potrudili da od sekundarnih sirovina, odnosno otpada naprave prava mala umjetnička djela. Oni su svojim umijećem i kreativnošću, a bez velikih donacija napravili unikatne saksije za cvijeće, police, stolove, taburee, murale i još mnogo toga.

Sve to bilo je odličan ambijent za kulturni program koji su pripremili, a za koji su se sa velikim zadovoljstvom odazvali brojni umjetnici, volonterski podržavši veliki trud koji je uložila ekipa iz "Prostora".

Tako su prisutni, i na krovu i u hodniku, uživali u muzici koju je specijalno za ovu priliku pripremila di-džej April, izvođenju komada "Pohvala ludosti" glumca Dejana Andrića i njegovog "Nevid teatra", te uz kolačiće koje je napravila Monika Hajek i njena "Smazalica" upijali svaku riječ poezije koja je tekla iz petog po redu "PO(V)EZIVANjA" u kojem su učestvovali brojni banjalučki pjesnici.

Publika je bila oduševljena ovom idejom da se kultura može dešavati i vani, a entuzijaste iz "Prostora" podržala je i direktor NUBRS Ljilja Petrović-Zečić.

- Čini mi se da je "KROVfest" logičan nastavak našeg časopisa "Putevi", jer smo prije pet godina otvorili neke nove prostore za kreativne mlade ljude u redizajniranom časopisu. Evo, to se desilo i sa ovim festivalom, jer mi želimo da otvorimo prostore mladim ljudima i afirmišemo ih - kazala je Petrović-Zečić.

Naglasila je da se oduševila kad je vidjela koliko ovi mladi ljudi, sa Enom Mitrovski na čelu, imaju neograničeno mnogo energije, kreativnih ideja u pripremanju festivala i sređivanju terase "koja je sada dobila potpuno novu dimenziju".

- Ovaj prostor ćemo koristiti u razne kulturne svrhe dok god nam to vrijeme bude dozvoljavalo. Ono što smo planirali da organizujemo je promocija strip scene Republike Srpske, a kao gost cijele ove priče biće Nele Karajlić koji je radio scenario za jedan strip roman posvećen Prvom svjetskom ratu. Na našoj, sada sređenoj terasi, imaćemo i razne promocije knjiga uglednih pisaca, ali i radionice koje će organizovati ljudi iz "Prostora" - najavila je Petrović-Zečić.

Ona je naglasila da je neophodno kulturu i umjetnost "iznositi iz institucija, kako bi postala dio svih nas, a ne ostala samo kao ekskluzivitet institucija".

Planovi

- U okviru festivala, koji će trajati do septembra, održaćemo različite vrste umjetničkih radionica, od stvaranja murala od čepova sa umjetnicom Đurđicom Bjelošević, edukativnih ekoloških radionica sa Majom Zolak, sve do izvođenja predstava. Planiramo da proširimo ovaj festival i na druge gradove, ali i na druge krovove Banjaluke, i nadam se da će naša ideja biti prepoznata i podržana, jer smo do sada sve sami isfinansirali - rekla je Ena Mitrovska iz "Prostora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana