Nataša Konjević o izložbi Crtaš, a ne gledaš u Kordunaškoj 22: Portreti nastali igrom slijepog crtanja

Aleksandra Madžar
Nataša Konjević o izložbi Crtaš, a ne gledaš u Kordunaškoj 22: Portreti nastali igrom slijepog crtanja

Banjaluka - "Crtaš, a ne gledaš" je izložba portreta rađenih po principu stare igrice slijepog crtanja. Pravilo igre je da se sve vrijeme gleda u osobu koju crtaš, bez gledanja u papir. Nakon nacrtanih osnovnih kontura lica, radovima sam dodavala boju.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" umjetnica Nataša Konjević u koja će otvarajući vrata stana u Kordunaškoj 22 u Banjaluci otvoriti i vrata u svijet njene inspiracije. Na ovoj već dobro poznatoj adresi umjetnosti u petak, 29. aprila u 20 časova biće otvorena izložba Nataše Konjević koja je prethodno predstavljena publici u Sloveniji u Galeriji "Jedro" 2014. godine. Nataša je prije tri godine diplomirala  na Likovnom odsjeku Akademije umjetnosti u Banjaluci, smjer grafika.

Onima koji prate dešavanja na domaćoj umjetničkoj sceni, njeno ime i rad su sigurno poznati, jer je neobični "Šeširdžija", mural oživljen u Prijedoru, njenih ruku i talenta djelo. Godine 2013. ovaj rad ovjenčan je nagradom za najbolji mural "Paola De Manincor".

- Izložiću 65 radova nastalih početkom 2014. godine. Svi crteži su rađeni kombinovanjem tradicionalnih crtačkih tehnika - olovke i pastela - objasnila je Konjevićeva.

Za sebe kaže da je pretjerani perfekcionista, te da joj je u jednom momentu bilo potrebno da se malo "igra" i stvara radove na način gdje nema potpunu kontrolu.

- Radila sam nešto što je zabavno i brzo za izvedbu. Crtala sam ljude iz mog okruženja, a ono što mi se posebno dopalo u cijelom procesu jeste smijeh portretisanih osoba kada su ugledali konačan produkt - priča Nataša koja se trenutno priprema za master studije u Beogradu i radi kao predavač u školi crtanja u Omladinskom centru "Zdravo da ste" u Banjaluci.

Ideja ekipe iz Art klub prostora, da stan pretvori u izložbeni prostor i pruži mladim umjetnicima priliku da pokažu svoj talenat, posebno kada je u pitanju savremene umjetnost, pohvaljuje i ističe da je to nešto što je Banjaluci nedostajalo.

- Ekipa koja je pokrenula cijelu priču je sjajna, grupa entuzijasta sa superenergijom koji su baš otvoreni za saradnju. Ovakve projekte definitivno treba podržati. Drago mi je da sam dio priče. Skidam im kapu i hvala im - istakla je Konjevićeva.

Svi oni koji ne budu u prilici da posjete Art klub prostor sa njenim radovima mogu se upoznati preko "Fejsbuk" stranice "Natasa Konjevic Illustration".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana