Najbolji roman za djecu “Kako se ispričala neispričana bajka” Ranka Pavlovića

Srna
Najbolji roman za djecu “Kako se ispričala neispričana bajka” Ranka Pavlovića

Banjaluka - Roman za djecu “Kako se ispričala neispričana bajka” autora Ranka Pavlovića iz Banjaluke dobitnik je književne nagrade “Sovica” na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je otvoren koverat sa rješenjem šifre nagrađenog rada, rekao da ova književna nagrada podrazumijeva dobijanje plakete, objavljivanje djela u tiražu od 1.000 primjeraka, te autorski honorar od 1.000 KM i 10 primjeraka knjige.


Ristović je naveo da je Zavod za udžbenike, nakon uspješne realizacije književne nagrade “Zlatna sova” i značajnog doprinosa u oblasti lijepe književnosti, pokrenuo još jedan projekat i dao priliku za objavljivanje djela i onima koji stvaraju za djecu.

Prema njegovim riječima, nagrada za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu simbolično je nazvana “Sovica” u želji da se ovaj projekat poveže sa “Zlatnom sovom”.

On je rekao da je na prvi konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu stigao 21 rukopis i izrazio uvjerenje da će u narednom periodu stizati mnogo više rukopisa.

Predsjednik žirija, dječiji pisac Jelena Kojović Tepić kaže da broj i kvalitet radova koji su stigli na konkurs govori mnogo o situaciji u dječijoj književnosti u Srpskoj i o tome koliko se na nju obraća pažnja.

“Veoma malo i veoma loše”, rekla je Tepićeva i dodala da su članovi žirija pročitali sve radove i došli do zaključka da ljudi vrlo malo pišu za djecu ili da nisu čuli za konkurs, što je manje vjerovatno.

Ona je dodala da su u uži izbor ušla četiri rukopisa, a da su samo dva dobila pozitivne ocijene sva tri člana žirija.

“Jedan rukopis se izdvojio jer je napisan finom, pismenom i iskusnom rukom koja poznaje teoriju književnosti i način funkcionisanja književnog djela, sa kvalitetnim porukama za djecu i finom ekološkom porukom”, rekla je Tepićeva.

Član žirija Danijel Dojčinović sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci ističe da je evidentna manjkavost produkcije književnosti za djecu, te da je Zavod za udžbenike jedan od vrlo rijetkih izdavača u Srpskoj koji je smogao snage da to počne ispravljati.

On je naglasio da je pisanje za djecu vrlo odgovoran posao i dodao da se u najboljim rukopisima koji su stigli na konkurs može prepoznati solidna utemeljenost u lektiri književnih djela za djecu.

“Nadamo se da će ovom nagradom i ovim konkursom stvaraoci koji pišu za djecu biti ohrabreni da rade na sebi”, rekao je Dojčinović.

Član žirija Željka Pržulj sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu naglasila je da je odgovornost konkursa za najbolju knjigu za djecu nemjerljivo veća, jer uvijek treba razmišljati o tome kakva poruka ostaje nakon što se pročita jedan rukopis za djecu.

Osim nagrađenog rukopisa, u uži izbor su ušli rukopisi pod nazivom “Mera stida” autora Rajka Lukača iz Beograda, “Što se tiče samog leta” autora Jove Čulića iz Banjaluke, te “Mjesečev jahač” autora Saše Terzića iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana