Mozaik Kočićevih djela obogaćen novim rukopisom

Aleksandra Glišić
Mozaik Kočićevih djela obogaćen novim rukopisom

Banjaluka - Književna riznica kakvu je stvorio velikan srpske književnosti Petar Kočić obogaćena je do sada neobjavljenim rukopisom, dramom "Sudanija".

Nacionalna biblioteka RS ove godine, povodom 140 godina od Kočićevog rođenja, priređuje jubilarno izdanje "Sudanije". Priređuje se kao pripovijetka (kako je do sada i objavljivana) i kao drama, prema rukopisu prerade ove pripovijetke koji se nalazi u Narodnoj biblioteci Srbije. 

Prilikom prvog susreta sa ovim rukopisom priređivači Vanja Šmulja i Spomenka Kuzmanović uočili su velike sličnosti sa autografom "Mrgude" (jedinim sačuvanim Kočićevim rukopisom) i posumnjali su da je ova prerada "Sudanije" isto tako pisana Kočićevom rukom.

Dramu "Sudanija", komediju u četiri čina s pjevanjem, Kočić je pisao u Duševnoj bolnici u Beogradu u ljeto i jesen 1915. godine. Sadržinski, u pitanju je fabula "Sudanije" transponovana u dramsku formu, s dodatkom dvije pjesme i nekoliko detalja o advokatu Ratku Zmijanjcu ili rješavanju agrarnog tj. pitanja kmetskih odnosa. Iz nacionalne biblioteke podsjećaju da je riječ o jednoj novoj kockici u mozaiku srpske književne istoriografije koja predstavlja novo polazište za proučavanje Kočićevog života i djela.

Pod vođstvom iskusnog tekstologa prof. dr Dušana Ivanića urađena je tekstološka analiza i utvrđeno je da je to Kočićev autograf, a istovremeno je i forenzička analiza rukopisa isto potvrdila.

Vještak u MUP-u Republike Srpske Ljubomir Gogić kaže da su ustanovili relevantne podudarnosti rukopisa "Mrgude" i "Sudanije". Međutim, pošto to nije bilo dovoljno, tražili su i Kočićeve rukopise nastale u vrijeme kada i ovaj autograf.

- Prilikom analize utvrđeno je da je to nepotpun rukopis, koji se ne odmiče od bukvarskih formi slova što je čudno uzimajući u obzir činjenicu da je Kočić bio književnik koji se pismeno savršeno izražavao - ističe Gogić.

Magistar Spomenka Kuzmanović iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS podsjetila je kako su došli do rukopisa.

- Prilikom prerađivanja kritičkog izdanja i samog istraživanja u Narodnoj biblioteci Srbije kolege su nas uputile na autograf, odnosno rukopis prerade "Sudanije" koji se nalazio u njihovom fondu. Mi tada nismo imali vremena da se bavimo dubljom analizom. Prilikom drugog susreta sa rukopisom smo vidjeli velike sličnosti sa rukopisom "Mrgude" - navela je Kuzmanovićeva.

Pogrešna uvjerenja

Rukopis se čuva u Fondu mlađih književnih rukopisa i arhivalija Narodne biblioteke Srbije, na signaturi R 666 (inv. br. K 4024/75), ali do sada nije privlačio veću pažnju naučne javnosti, prvenstveno zbog toga što se smatralo da je autor te prerade Milan Jovanović Stojimirović, pisar iz duševne bolnice u kojoj je boravio Kočić, ali, između ostalog, i zbog toga što "Sudanija" nije među onim piščevim ostvarenjima koja su inspirisala istraživače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana