Kusturica uručio nagradu scenaristi Gordanu Mihiću

Srna
Kusturica uručio nagradu scenaristi Gordanu Mihiću

Mokra Gora - Osnivač međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" Emir Kusturica uručio je u Drvengradu scenaristi Gordanu Mihiću "Nagradu za buduće filmove", ističući da je on jedan od najboljih scenarista u Evropi, koji nije dovoljno slavljen.

"Mihić zapravo ulazi u zrelu fazu i zahvalni smo mu što je ugrađen u najznačajnije trenutke evropske kinematografije", rekao je Kusturica, uručivši Mihiću duborez koji treba da simboliše sljedeći korak”.


Prije uručenja nagrade prikazan je film sastavljen od inserata iz filmova i serija snimljenih prema scenarijima Gordana Mihića, prenose beogradski mediji.

Mihić je nakon projekcije rekao da nije mogao da vjeruje sa kakvim je fantastičnim ljudima radio.

"Sećao sam se divnih scena sa snimanja i osetio bol što najveći broj tih ljudi nije više sa nama. Ovo je počast njima kojih više nema, a koji su ostvarili dela iznad svih očekivanja u zemlji koja nije imala uslove za to", naglasio je Mihić.

Prethodno je prikazan film "Vrane" iz 1968. godine koji su snimili Mihić i Ljubiša Kozomara.

"Video sam mlade ljude koji gledaju film snimljen pre 50 godina i osetio bol što se ništa nije promenilo za 50 godina, ali sam i srećan što sam stekao novu duhovnu braću, a to ste vi koji ste ovde večeras", istakao je Mihić.

Mihić je rekao da je prije 30 godina počeo da sarađuje sa Kusturicom, koji je tada studirao režiju u Pragu i da ta saradnja traje i danas, tako da je saradnik i na scenariju ostvarenja "Na mliječnom putu".

"Pitao sam ga kako sve ovo uspeva da nosi na svojim plećima i on mi je odgovorio da je to isti onaj početni adrenalin", naveo je Mihić.

Mihiću je posvećena Retrospektiva velikana 10. "Kustendorfa”", a na programu su filmovi rađeni prema njegovim scenarijima "Kad budem mrtav i beo" i "Buđenje pacova" u režiji Živojina Pavlovića, "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice i "Mehanizam" Đorđa Milosavljevića.

Na Mećavniku je u toku 10. međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" koji će trajati do četvrtka, 19. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana