Kusturica otvorio izložbu fotografija o 10 festivalskih godina

Srna
Kusturica otvorio izložbu fotografija o 10 festivalskih godina

Mokra Gora - Osnivač festivala "Kustendorf", režiser Emir Kusturica otvorio je danas u Drvengradu izložbu fotografija i plakata nastalih u proteklih 10 festivalskih godina, ispraćenu kadrovima iz njegovih filmova koje je upotpunila muzika iz filma "Otac na službenom putu".

"Kad pogledamo ove fotografije malo nas hvata jeza zbog toga što znamo kako će izgledati narednih 10 godina", rekao je Kusturica.

On je podsjetio na priču Onorea de Balzaka, prema kojoj je, čovjek uzeo set fotografija, pogledao ih, i kada je vidio onu posljednju - ubio se.

"Nije se ubio zato što je bila posljednja, već zato što ih je bilo toliko da mu više nije bilo milo da živi, budući da će i sljedećih 10 tako brzo proći", rekao je slavni srpski režiser.

On je istakao da sjećanje zaista može da odvede čovjeka u pakao i haos. "Ali, s obzirom na ono što je sadržaj naših filmova i na ono što je u njima predstavljeno, ne treba se bojati da će doći do repeticije", rekao je Kusturica.

Popodne na "Kustendorfu" protiče u znaku srpske premijere filma "Na mliječnom putu", čije je prvo predstavljanje bilo na Venecijanskom festivalu, dok je veče rezervisano za koncert džez-bluz muzičara Ane Popović.

Na Mećavniku je u toku 10. međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", koji će trajati do četvrtka, 19. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana