Kusturica: Biću zadovoljan ako publika bude uživala u mom filmu

Srna
Kusturica: Biću zadovoljan ako publika bude uživala u mom filmu

Venecija - U glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji večeras će svjetsku premijeru imati dugometražni film proslavljenog reditelja Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

Najnovije kinematografsko ostvarenje slavnog srpskog reditelja nalazi se među 20 izabranih filmova u takmičarskom programu, pa samim tim i u konkurenciji za "Zlatnog lava".


Premijera filma biće održana u venecijanskoj Sali Grande sa početkom u 20.00 časova.

Kusturica je juče u poslijepodnevnim časovima stigao na ostrvo Lido sa svojom filmskom ekipom i prijateljima iz Srbije, Republike Srpske, Rusije i Italije.

Govoreći o očekivanjima u vezi sa ovogodišnjim festivalom, Kusturica je po dolasku u Veneciju kratko rekao: "Biću zadovoljan ako publika bude uživala u mom filmu".

On će danas, zajedno sa filmskom ekipom, prošetati crvenim tepihom prije odlaska u čuvenu Salu Grande i premijere filma "Na mliječnom putu".

Kusturica je u rediteljskoj eksplikaciji, između ostalog, istakao da je režirao savremenu bajku i u isti mah je sve ovo bilo jednako uzbudljivo kao bilo koji drugi film koji je napravio.

"U ovom filmu otkrio sam ljepotu i otkrio sam intenzivne, ljudske svetove. 'Na Mliječnom putu' se razvio iz mnogih slojeva moga života. Ako bih mogao da uporedim svoj doživljaj filma nekada i sada, ovog puta bih se pomnije zagledao u prapočetak. U različitim fazama u mom životu film je postojao kroz dijalog sa drugim umjetnostima, književnošću, slikarstvom i tako dalje. Ovog puta pratio sam pravolinijsku putanju u razvoju filma unutar čistote filmskog jezika...

Ovo je veoma jednostavna priča koja je iziskivala ogroman fizički napor i koja je bila teža za pravljenje nego što bi se to moglo činiti. Dugo smo snimali, borili smo se sa prirodom, uglavnom snimajući u eksterijerima, pošto sam tražio krajolike koji će odraziti duboki skriveni univerzum glavnih junaka: čoveka i žene koji se zaljubljuju jedno u drugo, i koji su radi da se žrtvuju u prirodi", pojašnjava Kusturica, koji je i autor scenarija, ali i tumač glavne muške uloge.

Osim njega, u filmu "Na mliječnom putu" igraju i Monika Beluči, Predrag Manojlović i Sloboda Mićalović.

Mićalovićeva, koja je juče stigla na ostrvo Lido, izjavila je za portal "Iskra" da je film "Na mliječnom putu" remek-djelo, film koji će biti zapažen i zapisan u filmskoj istoriji.

"Pre svega očekujem da sala večeras bude puna, da publika lepo prihvati taj film, da razume šta smo mi tu hteli da kažemo, a ne sumnjam da će ta emocija koju smo mi uspeli da prikažemo dopreti i do njih... Ali ono što bih negde najviše želela, to se podrazumeva – da naš reditelj zaokruži svoju divnu karijeru i da dobije neku od nagrada. U svakom slučaju, ono što ja želim je dug život ovom filmu, i da svi budemo ponosni na to naše 'čedo'", istakla je Mićalovićeva.

Ona je rekla da je saradnja sa Kusturicom bila fantastično i jedinstveno iskustvo.

"Mislim da je on jedan od retkih, ako ne i, sada, među poslednjima koji zaista pokušava da sačuva film i da taj pristup filmu, i sam proces dok se taj film stvara, učini čarolijom koja će da izraste u nešto veoma vredno, u nešto što će biti zapisano u filmskoj istoriji, po čemu će neke nove generacije učiti taj stil kako on režira... Nisam sigurna da mi dobro znamo kakvog reditelja imamo pored sebe... Njemu to ne treba da bilo ko zna, on je svetski priznat čovek, ali nažalost, mi smo malodušna nacija koja je sklona zavisti, poniženju, ogovaranju...", istakla je Mićalovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana