Kulturna scena Male stvari iz Trebinja bogatija novu predstavu: Kapetan Džon Piplfoks uljepšava djetinjstvo mnogim generacijama

Nataša Lazukić
Kulturna scena Male stvari iz Trebinja bogatija novu predstavu: Kapetan Džon Piplfoks uljepšava djetinjstvo mnogim generacijama

Trebinje - Dječji dramski studio Kulturne scene "Male stvari" iz Trebinja bogatiji je za još jednu predstavu na repertoaru.

Riječ je o nesvakidašnjoj adaptaciji predstave "Kapetan Džon Piplfoks", koju izvode stariji osnovci. Budući da su postavili standard kvaliteta koji treba održati, posvećeni su glumi dušom i srcem.

Na daskama koje život znače edukuju se i igraju tri grupe omladinaca, podijeljenih po starosnom dobu. Uvježbani, disciplinovani i nadasve talentovani članovi "Malih stvari" na probama ne odaju utisak treme, pa je isti slučaj bio i na pripremama nove predstave o kapetanu Džonu. Osnovci su se pokazali u najboljem izdanju, kako se moglo i očekivati.

Ne postoji niko od pripadnika mlađe ili starije generacije ko nije čuo za neobičnog junaka. Džon Piplfoks je bio najveći, najbolji i najpametniji kapetan koji je ikada plovio morima, a njegova posada ostala je zapamćena kao najlukavija, najveselija i najhrabrija.

- Ova radio drama Duška Radovića, koju su naši stariji osnovci postavili kao pozorišnu predstavu, uljepšavala je djetinjstvo mnogim generacijama - rekao je Željko Milošević, umjetnički direktor Kulturne scene "Male stvari".

Članovi "Malih stvari" naročito su ponosni na priznanja koja su pristigla u profesionalnoj produkciji, a nadaju se da će nastaviti ovu tradiciju.

- Za kvalitetnu predstavu potrebno je puno truda. Prije svega, da biste odabrali tekst, morate puno tekstova pročitati, mnogo toga organizovati, prilagoditi. Kada odaberete tekst, birate ga na  osnovu ansambla koji vam je na raspolaganju. Treba voditi računa o afinitetima i mogućnostima pojedinca i grupe - kazao je Milošević.

Prvi put u avgustu ove godine biće održan "Omladinski pozorišni kamp Agon" pod pokroviteljstvom Ambasade Švajcarske u BiH. Ovaj kamp okupiće omladinska pozorišta iz BiH i sigurno će na još jedan kvalitetan način doprinositi kulturnom sadržaju i promociji ovog podneblja.

Umjesto šaka i oružja, pamet i lukavstvo

Predstava "Kapetan Džon Piplfoks", koju su osnovci vrijedno uvježbali, rađena je po tekstu Dušana Radovića koji je objavljen 1953. godine kao radio drama, uz koju su odrastale generacije. Pouka koju su mogli izvući jeste da su se, umjesto šakama i oružjem, kapetan Džon i njegova posada borili pameću i lukavstvom sa morskim nemanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana