Kozić-Preradović i Bošković dijele priznanje za knjigu godine Udruženja književnika RS

Aleksandra Madžar
Kozić-Preradović i Bošković dijele priznanje za knjigu godine Udruženja književnika RS

Banjaluka - Nagradu za knjigu godine Udruženja književnika RS - Podružnica Banjaluka i grada Banjaluka za 2016. godinu ravnopravno dijele Stevka Kozić-Preradović i Slobodan Bošković.

Odluka žirija, koji je ovaj put radio u sastavu Radmilo V. Radovanović, Željko Đurđević i Milenko Stojičić, bila je jednoglasna.

Kozić-Preradović priznanje je dobila za zbirku pjesama "Glas Andrićgrada" u izdanju Književne zajednice "Vaso Pelagić" iz Banjaluke, dok je Bošković nagrađen za djelo "Slatka beznađa" u izdanju "Moje biblioteke" iz Beograda.

- Zbirkom pjesama "Glas Andrićgrada" Stevka Kozić-Preradović manifestuje srž autopoetike, jezičku mladost i semantičku razbujnost, lirskomeditativnu energiju kojom budi pritajena čula kreacije - zapisao je žiri u obrazloženju navodeći da je njen "Andrićgrad" kula svetilja u kojoj pjesnikinja, organizuje svevremensko književno veče.

Novom knjigom, objašnjavaju, ona promišlja i nad sušti u tajnoći čina pisanja, pjesničke alhemije.

Knjiga oksimoronske sintagme "Slatka beznađa" Slobodana Boškovića, kako kaže žiri, je registar, delirični, zasjenčeni izvještaj, ogledanja jednog u drugom, dvaju ogledala: ogledala tijela i teksta.

- Plod toga imaginarnog, opoetizovanog ukrštanja, ogledanja, dogledanja, ugledanja, razgledanja - je neobična pjesnička poslanica za čitaoca koji voli da odgoneta šarade jezika i pjesme i da tako odgoneta samoga sebe. Novom knjigom Bošković zagovara, "potpisuje" načelo pisanja, koje je avantura neistraženim jezičkim zonama, a ne prosti, pravolinijski "prepis" viđenog i doživljenog - zaključio je žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana