Kotor Varoš: Sveti Sava - stub srpske kulturne svijesti

Srna
Kotor Varoš: Sveti Sava - stub srpske kulturne svijesti

Kotor Varoš - U Kotor Varošu večeras je održana Svetosavska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

Student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" Univerziteta u Istočnom Sarajevu Damjan Tešić u besjedi je poručio da značaj Svetog Save prevazilazi granice jedne nacije i probleme jednog naroda.


"Srpski narod je odan svom svetitelju koliko i Spasitelju svijeta. Sveti Sava je naš najveći pojedinac, stub srpske kulturne i moralne svijesti, koji se odrekao svega da bi stekao sve", rekao je Tešić.

On je istakao da je Sveti Sava, žrtvujući sebe, postavio temelj pravoslavne vjere i tako postao duhovni izvor njegove snage, vjere i nadanja.

"Kao što je ikona izraz čežnje da vidimo boga, tako je sve srpsko u Svetom Savi samo zato da bi se bolje razumjelo sve ljudsko i sve zemaljsko, da bi se dosegnulo nebesko", naglasio je Tešić.

Svetosavsku himnu, kojom je otvorena akademija, izveli su članovi ženskog kamernog hora "Žubor".

U programu su nastupili polaznici Dječijeg vrtića "Larisa Šugić" koji su pripremili recital o Svetom Savi, samouki muzički neimar na Fruli Neđo Marković, recitatorka Jelena Marković, Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Brio-rudar" Maslovare i harmonikaški ansambl "Žubor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana